Цената на живо тегло агнешко месо за Великден е около 6 лева

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (2)
09:59 / 05.04.2015
1016
Около 5-6 лева е изкупната цена на живо тегло агнешко месо в навечерието на Великден. Това съобщи председателят на Националното сдружение на млеко и месопроизводителите Танчо Колев. Според него няма основание в магазините традиционното за празничната трапеза месо да надхвърли 13 лева за килограм. Той заяви още, че животновъдите в страната са в много тежко състояние и след отварянето на пазара за Турция ще започне масова разпродажба на добитък.

На Великден по традиция на трапезата слагаме печено агне. Дни преди християнския празник в Старозагорско изкупната цена на месото е между 5 и 6 лева за килограм живо тегло. Животновъдите почти нямат печалба, но се съобразяват с покупателните способности на хората. Според председателя на Националното сдружение на млеко и месопроизводителите Танчо Колев цената на агнешкото в магазините не би трябвало да надхвърли 12 - 13 лева за килограм. Пред камерата на ТВ "Европа" той сподели тревожни факти, които могат да доведат до ликвидиране на ферми, включително и заради ниската изкупна цена на млякото.

"В момента цените на млякото за страната се между 45 и 60 стотинки, които са далеч под себестойността. Себестойността на млякото е между 68 и 72 стотинки. Всичко това води до заагуба. Ако една крава дава 5 тона мляко с 15 стотинки на долу 750 лева има загуба в една крава в момента.", обяснява Танчо Колев.

Ако животновъдите не получат помощ от държавата, нямат никаква възможност да компенсират загубите и виждат шанс в отварянето на пазара за Турция, за да разпродадат добитъка.

"Много ферми фалират в момента и с нетърпение очакваме отварянето на пазара и дано да има добри цени и търсене, за да можем да ликвидираме животновъдството.", коментира още Танчо Колев.

Според Танчо Колев българските животновъди са в неизгодна ситуация и заради безконтролния внос на сухо и кондензирано мляко.

"Агенцията по храните абсолютно не си върши работата, така че тенденцията, която създават е ликвидация.", категоричен е Танчо Колев.

Проверките на Агенцията по безопасност на храните са постоянни, а преди празници са масирани. Ето на какви продукти акцентира контролът тези дни.

"Боите за яйцата, козунаците и курабиите. Там има определени Е-та, които са позволени, други не са позволени. Затова на тях най-много се набляга. Преснотата на месото в месарските магазини не си позволяват да предлагат некачествени, защото потребителят стана достатъчно взискателен и по всяко едно време ни алармира.", обяснява д-р Дамян Миков, директор на Областна дирекция по безопасност на храните - Стара Загора.

Засилените Великденски проверки продължават до 13 април. Резултатите ще бъдат представени след тази дата.

Източник: ТВ Европа


Виж коментарите (2)

Още по темата (54):
14.04.2017 Разпети петък е
19.04.2015 Тонове козунаци и яйца отиват на боклука след Великден
16.04.2015 БАБХ бракувала 645 кг храни около Великден
15.04.2015 Близо 1200 лв. събраха от Великденския базар в Созопол
14.04.2015 Българите изхарчили почти 400 млн. лева по Великден
13.04.2015 Очаква се натоварен трафик по всички главни пътища у нас
Още новини от Национални новини:
Борисов: Алексей Петров беше бащата на сглобката
Делян Добрев разкри какво се е случвало на срещите между него, Ас...
Делян Добрев: Не знам какво значи "фишек на ДАНС" - хората твърдя...
Ексклузивно: Парламентът вкарва извънредна точка в програмата си ...
Главчев: България остава последователна в подкрепата си за Украйн...
В този наш затвор няма да има решетки


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).