Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Ценко Чоков се стяга за кмет
Автор: Екип Burgas24.bg 11:16 / 25.07.2019Коментари (0)1006
©
Подсъдимият бивш кмет на Галиче Ценко Чоков щял да се кандидатира отново за поста на местните избори на 27 октомври, пише "България днес" Това разкриват запознати с намеренията на отстранения от поста управник на врачанското село, който бе заключен в ареста по средата на петия си мандат през 2016 г. По думите им вече бил в ход планът за кампанията, а с изпълнението му били натоварени най-близките и предани авери на Чоков.

Чоков се раздели с началническото място, след като бе арестуван, обвинен, а впоследствие и осъден на 4,5 години затвор за телесна повреда, отвличане и палеж. Скандалният "вечен кмет" се завърна тържествено в Галиче в края на миналата седмица. Това стана, след като съдът разреши на Ценко да изтърпява наложената му мярка "домашен арест" в родното му село, вместо в тузарския му столичен апартамент. Докато делото му тече на втората инстанция - апелативен спецсъд, Чоков ще е в Галиче.

Появата на Ценко накарала част от изпиталите на гърба си неговия гняв да напуснат Галиче, защото не били спокойни за сигурността си, разкриват жители на врачанското село. Самият подсъдим се появил без инвалидна количка или патерици, с помощта, на които ходеше на заседанията на спецсъда в София. Влошеното му здравословно състояние бе и мотивът на магистратите да го пуснат от килията и да го пратят под домашен арест. Според запознати с битието на скандалния вечен управник той имал адресна регистрация в бившия Младежки дом в селото, който станал негова собственост преди време. Точно в тази сграда съдът разпоредил Чоков да изпълнява наложената му мярка.

Именно адресната регистрация на подсъдимия породила известни съмнения в съселяните на "вечния кмет" около предстоящата му кандидатура на местните избори. Според изборния закон: "право да бъдат избирани за общински съветници и кметове имат българските граждани, които са навършили 18 години към изборния ден включително, не са поставени под запрещение, не изтърпяват наказание лишаване от свобода и са живели най-малко през последните 6 месеца в съответното населено място."

Към момента Чоков отговаря на условията - той не е под запрещение и няма влязла в сила присъда. Малко вероятно е до деня на вота да има окончателно произнасяне на съда по делото му. Според запознати за кандидатурата на Чоков не било пречка и последното изискване в текста от закона, известно като уседналост. То гласи, че през последните най-малко шест месеца лицето трябва да е пребивавало в съответното населено място. Факт е, че Ценко Чоков е липсвал от Галиче през една част от този период, тъй като е бил с ограничителна мярка в София. По казуса обаче има тълкувателно решение на Централната избирателна комисия от 2015 г. То гласи, че те трябва да имат: "адресна регистрация по постоянен и по настоящ адрес на територията на Република България и поне единият от тях е в населено място на територията на съответната община към дата шест месеца преди датата на произвеждане на изборите". Според експерти по силата на този текст няма пречки Чоков да се яви като кандидат за управник на Галиче на предстоящите местни избори на 27 октомври 2019 г.

"Чоков не си е тръгвал от селото, нищо че беше в ареста", категорични са опоненти на подсъдимия ексначалник на Галиче. По думите им задържаният "вечен кмет" контролирал селото дистанционно, чрез аверите си. След отстраняването на Чоков бяха проведени частични местни избори. Вота спечели фермерът Страхил Стоянов, издигнат от ГЕРБ. Жители на Галиче обвързаха името му с това на Чоков. Конкурент на Стоянов за поста бе кръвният враг и свидетел по делото срещу Чоков - Веселин Тушинов, кандидат на БСП. На него не му стигнаха 27 гласа, за да спечели. Партията подаде жалба за касиране на изборите заради нередности и нарушения, но Административният съд във Враца я отхвърли.

Богатства за 3,9 млн. лв. бяха запорирани на бившия кмет Ценко Чоков, след като преди около година бе пуснат от ареста заради влошено здравословно състояние.

Освен блокиране на всичко, свързано с Чоков, тогава беше запорирано и имуществото на синовете му Спас и Мартин, както и на тяхната майка Цветелина Нелова. Обезпечителните мерки бяха наложени по искане на комисията за отнемане на незаконно придобито имущество.

Под възбрана съдът постави 153 недвижими имота на фамилията, четири коли на обща стойност близо 300 хил. лв., както и всички банкови сметки.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: