Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Част от причините за песимизма на българите не са медицински
Автор: Екип Burgas24.bg 15:02 / 27.12.2022Коментари (0)468
©
Песимизмът на българите традиционно заема челни места в класациите за благополучието в Европа. Могат ли да се търсят медицински измерения за това явление и какви са проблемите пред грижата за психичното здраве у нас. Това коментира доц. Михаил Околийски от Световната здравна организация в ефира на БНТ.

Според него част от причините за песимизма у нас не са медицински, а се коренят в народопсихологията.

"Ние сме склонни да се определяме като по-бедни, по-нещастни, по-неоправдани, отколкото всъщност сме. Това отчасти е, за да скрием благополучието си от тези, които имат властта и биха ни обложили с данъци и от друга страна сме свикнали с тази двойнственост от времето на комунизма, когато едно говорехме вкъщи, друго навън. Това ни кара да се определяме като по-малко щастливи от другите ни събратя в ЕС. Другият фактор е, че винаги се сравняваме с по-успелите и по-богатите. 

Това излиза от две изследвания, които проведохме в България. Ние не се сравняваме със страните от нашата черга, а винаги с по-богатите държави и това ни кара да се чувстваме по-нещастни. Според мен разковничето е да си дадем сметка какви сме - че всъщност живеем живот с една сигурност, която бавно, но постоянно се увеличава. Разбира се, има какво да желаем, но ако се сравним с Босна, с Молдова, с Украйна в момента, всъщност, не сме толкова зле", посочи доц. Околийски.

Високите нива на неблагополучие у нас зависят и от здравето ни - имаме най-високата смъртност в Европа, а в същото време нямаме навика да се грижим достатъчно добре за себе си.

"Можем да живеем по-добре, ако се грижим по-добре за здравето си - като се движим повече, пушим и пием по-малко и не сме затлъстели. По-малко от 38% от българите ползват задължителните профилактични прегледи и това за мен е необяснимо", казва доц. Околийски.

Добрата новина е, че в последно време табуто около психичното здраве у нас започва да се руши и българите обръщат все повече внимание на това, отчита той. Необходими са, обаче, и законови промени.

"От много време се борим да се приеме закон за психотерапията. Пропуските сега са такива, че всеки може да си сложи табела и да лекува. Пълно е с нелицензирани експерти и шарлатани, които взимат парите на хората и ги оставят на средата по пътя към подобряване на психичното им здраве. Има и много хора, завършили психология, но които не са лицензирани като психотерапевти и това трябва да бъде регулирано", посочи той.

Според него е важно да се обърне внимание на най-малките като се говори с тях за предизвикателствата на живота. Очаква се от следващата учебна година здравното образование да влезе и в учебните планове благодарение на проект по Плана за възстановяване и устойчивост.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Природни стихии
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Газови доставки
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: