Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Чехите, правили светлинното шоу на Царевец: Чудо е, че съществува вече 30 г.
Автор: Екип Burgas24.bg 15:03 / 07.11.2015Коментари (0)795
©
Чехите, участвали в създаването на неповторимото шоу "Царевград Търнов - звук и светлина", видяха творението си за пръв път след премиерата преди 30 години. Техническият "мозък" на проекта инж.Иржи Черни, Олга Подземска, Карел Цврк, Петер Маноушек, са част от българо-чешкия екип, ръководен от режисьорите на спектакъла Въло Радев и Яромир Хник. 

Те са във Велико Търново за отбелязване юбилея на шоуто и 830 години от въстанието на болярите Асен и Петър и възобновяването на българската държава.

"Когато за първи път пристигнах във Велико Търново, дори и не си представях, че ние ще го доведем до тази фаза, в която е сега. Първоначалната идея дойде от спектакъла в Гиза, Египет и ние така го реализирахме, че се превърна в единственото шоу в света, в което има историческо съдържание, действие, развитие, а не е просто игра със звука и светлината", каза инж.Черни.

Тази програма е изпреварила времето си още тогава и е актуална и сега, бяха категорични създателите на атракцията. За реализирането на художествения замисъл чехите изобретили нов вид асинхронен прожектор, който след това бил внедрен в производство и се използвал за други обекти. Целта била да се осветят във височина крепостните стени на Царевец.

"Предполагаемият ресурс на този спектакъл бе 10 години, чудо е, че е издържал толкова само благодарение на българския екип, който поддържа тази техника", каза инж. Черни. 

5 години отнело на изобретателите от чехословашкия център за изобразителни изкуства "Арт центрум" да разработи и реализира програмата "Звук и светлина". 

Първоначално направили малък макет на крепостта Царевец и техническия замисъл. Лично председателят на Общонародния комитет за развитие на Велико Търново Пенчо Кубадински ходил в Прага, за да го одобри.

"Решихме да използваме 5-ватов лазер, произвеждан в САЩ, но това беше ембаргова стока тогава, така че пътят беше от САЩ до Швейцария, после до Югославия и ние го внесохме оттам", спомни си Иржи Черни.

После път възникнала повреда в лазерната тръба и се наложило инженерът и съпругата му да пътуват с кола до Англия, където открили фирма да го оправи.

"Писахме, че това са стъклени тръби за изследване на бактерии. На връщане в Париж разбиха колата ни, но за щастие лазерната тръба бе непокътната от крадците. Бяха взели само чантата с храна", разказа инж.Черни.

"От 1985 г., когато е първото излъчване, емблематичното шоу е гледано от над 5 милиона български и чуждестранни зрители. Спектакълът е пускан над 5400 пъти. Днес той се излъчва от мощен компютър. Постигната е пълна синхронизация между светлинните и лазерни ефекти и звука, който доскоро се пускаше от магнетофонна лента", обясни инж. Първан Първанов, който отговаря за атракцията от създаването й до момента.



Източник: в. "24 часа"








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Бюджет 2024
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: