Черешопроизводители: Продукцията ще остане по дърветата

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (8)
10:59 / 06.06.2018
1408
Разбунтувани производители в сезона на черешите. Във вторник фермери, в знак на недоволство срещу ниските изкупни цени, се опитаха да блокират изхода към магистрала "Тракия" край Стара Загора и изсипаха кофи с череши на пътя. В същото време в Кюстендилско производителите са застрашени и от постоянните набези на крадци, затова и тази година жандармерията охранява черешовите градини.

В кюстендилското село Лилеч има плод по дърветата, но плодът е малък, а изкупната цена не устройва производителите. Поради тези причини най-вероятно плодът ще остане по дърветата необран.

"По дърветата има много плодове, но черешите са доста дребни. Този малък размер не устройва и преработвателите, защото изискванията са за 18 мм диаметър, а те все още го нямат. В момента изкупната цена при нас е 0.70 лв. за килограм, но ние нямаме продукция, която да става за пазара. Цената просто е убйствена", коментира Любомир Димитров, производител от кюстендилското село Лилеч.

Ще има ли достатъчно български плодове на пазара?

"Най-вероятно продукцията ще остане по дърветата и няма да може да се обере. Две години продукцията ни беше унищожена от слана, а тази – няма пазар. Няма какво да правим. Дано да получим някаква помощ от държавата", прогнозира Любомир Димитров, производител от кюстендилското село Лилеч.

Източник: Нова тв

Виж коментарите (8)
Още новини от Национални новини:
Архитектурният шедьовър на България, в който може да видите лика ...
Кой лъже за ваксините срещу коклюш?
Банкери предупредиха за лихвите по депозитите
Бойко Борисов: Всеки документ се пращаше на Лена да провери дали ...
Делян Добрев: Всеки път, когато са ме викали в кабинета на Пеевск...
Димитър Главчев се отказва от 9 100 лв. заплата като външен минис...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).