Черната статистика на пътя продължава, данните не са добри

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
14:14 / 27.01.2022
945
Пешеходецът е най-уязвимият участник на движение по пътя. За последните три години през зимните месеци те са най-често пострадалите, като статистиката сочи, че средно на месец загиват между 10 и 13 човека при 150 ПТП през тези зимните месеци, каза пред БНР Росен Рапчев, експерт в Агенцията по безопасност на движението.

Има две нови тендениции последните години. Едната е, че водачите все по-често дават предимство на пешеходеца, а другата е, че все по-често пешеходците персичат неправилно и на опасни за него места.

Като концентрацята при пресичане е много важна за пешеходеца, търпението е най-добрият съюзник на пешеходеца, препоръча още пътният експерт.

Пътната полиция започна проверки в цялата страна правилно ли пресичат пешеходците. Акцията ще продължи до 30 януари. Ще има масови проверки на хора къде пресичат пътното платно. При тези, които нарушават правилата, ще последват и санкции.

Повече от седмица температурите навън са целодневно минусови, снега по тротоарите не навсякъде е почистен. Това изисква по-голямо внимание и от пешеходците и от шофьорите. Добре е да припомним, че дори пешеходците да имат предимство на пешеходните пътеки, те трябва да преминат едва тогава, когато се убедят, че автомобилът ще спре. Има ситуации, в които поради скоростта на движение на колата, нейното тегло, водача да не успее да спре навреме.

От Пътната полиция отчитат по-голям  брой произшествия с участието на пешеходци от началото на годината и до края на месеца на територията на цялата страна се провежда операция срещу неправилно пресичащи хора. 

Инцидентът от тази сутрин е блъсната жена на пешеходна пътека в столичния квартал "Надежда". Жената е жива, съобщават очевидци във Фейсбук.

Виж коментарите (0)

Още по темата (243):
11.04.2024 Установен е таксиджията, който блъсна майка с дете и избяга
10.04.2024 Страшно: Таксиметров шофьор блъсна майка с дете в София и избяга!
09.04.2024 Осъдиха на две години затвор и 139 лева глоба Георги Семерджиев
09.04.2024 Зрелищен инцидент с фолк певица
18.03.2024 Обърната линейка на пътя!
13.03.2024 Отстраниха служител на СДВР, който е участвал в катастрофата край Чепинци: Започва проверка в отдела
Още новини от Национални новини:
Борисов: Петков казваше "Тагарев е нашето знаме", сега го няма в ...
Педиатър успокои: Ваксината за коклюш е напълно безопасна за брем...
Страната ни с рекордно нисък износ на ток за първите месеци: Спад...
Доклад на ЕК буквално ни уби с констатация за разликата бедни-бог...
Бричката: Кола, произведена през 2015 г., е възможно да замърсява...
Азерите могат да ни доставят допълнително природен газ, имат инте...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).