Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Честити нови цени на водата от 1 януари, приеха ги окончателно!
Автор: Екип Burgas24.bg 15:33 / 28.12.2018Коментари (3)9735
©
Комисията на енергийно и водно регулиране проведе закрито заседание в специализиран състав "ВиК", на което прие окончателно решение за изменение на цени на ВиК услугите за 2019 г. С решението актуализираните цени влизат в сила от 1 януари 2019 г.

В съответствие с действащата законова и подзаконова уредба, в края на всяка календарна година Комисията е нормативно задължена да актуализира утвърдените с 5 -годишните бизнес планове на ВиК дружествата цени на услуги за всяка следваща година. Досега Комисията е одобрила с отделни процедури бизнес плановете на общо 27 ВиК дружества в цялата страна. Съгласно нормативните изисквания, актуализацията на цените се извършва на основата на одобрената с бизнес плановете цена на услугите за 2019 г., с отчитане на размера на натрупана инфлация и прилагане на индивидуален коефициент за ефективност за всяко едно дружество.

Преди КЕВР да стартира процедурата по разглеждане на всеки бизнес план, той задължително трябва предварително да бъде одобрен от съответната областна Асоциация по ВиК, в която членуват всички кметове на общини в областта. С приемането на бизнес плановете ВиК дружествата и Асоциациите по ВиК са поели изпълнението на конкретни ангажименти в рамките на петгодишния регулаторен период – подобряване на качеството на услугите чрез нови инвестиции, намаляване на загубите на вода, повишаване на ефективността и управлението. Комисията е създала ценообразуващ механизъм, който да гарантира устойчивото развитие на ВиК дружествата, но регулаторът не е техен собственик и не може да влияе върху начина на тяхното управление. В този смисъл КЕВР няма нормативно основание да преразглежда едностранно вече одобрените бизнес планове.

Във връзка с решението за актуализиране на цените на ВиК услугите за 2019 г. Комисията спази стриктно предвидената законова процедура. На 17.12.2018 г. беше проведено открито заседание за обсъждане на доклад на работната група, в което участваха ВиК дружества от цялата страна, Омбудсмана на Република България, представители на местни власти и областни управи, синдикати, неправителствени, обществени и граждански организации. По всяко едно направено предложение и изразено становище от участници в откритото заседание, регулаторът дава мотивиран отговор в приетото днес решение за изменение на услугите на ВиК дружествата за 2019 г.

КЕВР стриктно ще следи изпълнението на бизнес плановете на ВиК дружествата и ще предприема мерки при неизпълнението им. След третата година на 5-годишния регулаторен период, съгласно законовите изисквания, Комисията задължително ще проведе цялостен регулаторен преглед на изпълнението на поетите ангажименти от ВиК дружествата – постигнат размер на заявените инвестиции и показателите за качество на услугите, намаляване на загубите по мрежата и др. При доказано неизпълнение на заложените в бизнес плановете инвестиции и показатели, Комисията  ще коригира надолу цените на утвърдените ВиК услуги.

С 12 ст. ще се повиши цената на водата във Варна от 2,97 лева до 3,09 лева. В Пловдив услугата поскъпва минимално - със стотинка и половина на кубик. В столицата водата ще поскъпне с 13 стотинки от 2,35 лева на 2,58 лева на кубик. В Кърджали се очаква поевтиняване на водата, защото водното дружество там не е изпълнило изискванията за инвестиции в района. В Монтана цената на водата се увеличава с 9 стотинки, а в Шумен с 11 стотинки. Във Враца водата ще е по-скъпа с близо 14 стотинки на кубик. В Бургас от 2,72 стотинки става 3 лева. В Русе цената на водата се очаква да стане 2,94 стотинки за кубик, в Перник - 2,33 лева, а в Сливен - 2,62 лева. В Ямбол водата ще поскъпне до 2,91 лева, а в Добрич – до 3,35 лева.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 28.12.2018 г.
+1
 
 
ЦКБ - ТИМаджии ше дорекетират народа
+3
 
 
Жалко,но истината е само една.Докато сме нация с овче характер, все така ще бъде.Или казано по-просто-има ли глупаци ще има и тарикати!!!
+3
 
 
Тези мафиотски Дружества пак се уредиха.Почти всички пари ползват за луксозни коли, кабинети, секретарки и значително повишаване на заплатите.Дано всички начело с Лапачите от КЕВР се издавят, колкото си може по бързо.Търтеи и некадърници жалки.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: