Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Чували ли сте за "Биологичен спринт"?
Автор: Живко Кръстев 16:44 / 21.02.2024Коментари (0)1114
© Фокус
"Биологичен спринт" предлага ускорено обучение за всички, които искат да учат биология от дома си по нов и различен начин, само за една седмица. Това е работещ начин за преговор на уроците по биология, за научаване на нови неща и възвръщане на духа в обучението и науката. Това каза създателят на OS Implants д-р Ваньо Везиров в предаването "Човекът на фокус" на Радио "Фокус".

Той обясни, че е напълно възможно целият обем от информация да бъде възприет в рамките на седем дни благодарение на метода, който разработва. Нарича го "Метод на д-р Ви". "Тази информация трябва да бъде добре подредена и омрежена с нещата, които вече знаят хората, защото така функционира нашата нервна система – чрез синапси. Аз вкарвам тази информация и я свързвам с познатото така, че човек много лесно може да я разбере. В обучението използвам седем инструмента. Това не са просто едни сухи презентации, не е четене от учебник, не е зубрене. Всичко се случва с рисунки, всеки процес го обвързвам с нещо от реалността, нещо от ежедневието на ученика. Разработваме и клинични казуси, в които може да се изследва и да се види как нещата функционират. Използваме мнемоники. Например мнемониката ХИДРО като съкратен вариант на всички основни жизнени процеси: хранене; дишане, дразнимост и движение; растеж, размножаване и развитие; отделяне. С една думичка всички са запомнили основните жизнени процеси", обясни д-р Везиров.

През първия "Биологичен спринт", посветен на човешката анатомия, преминават около 40 човека. Следващият "Биологичен спринт" започва на 4 март, като във фокуса му ще бъде клетката. Обучението е подходящо за деца от 1. до 12. клас, като особено полезно е то за учениците от 5. до 12. клас. "Ще разберем как животинската клетка функционира и как тя извършва всички процеси, които извършва и големият организъм. Ще надникнем в нейния метаболизъм, ще видим как тя създава и как разгражда, ще видим живота и смъртта на клетката, ще видим как клетките взаимодействат помежду си. Ще видим как една нова парадигма показва, че не ядрото е това, което управлява клетката, а нейната плазмена мембрана", разказа Везиров.

В последствие всеки един от участниците в програмата може да кандидатства за менторската програма по биология, която той разработва. "Това е първата и единствена менторска програма по биология в България, която обединява в група най-мотивираните и най-желаещите ученици, които искат да се развиват в последствие като лекари, дентални лекари, във всяка една сфера от биологията", допълни той.

Д-р Ваньо Везиров разказа, че в момента работи и по проблема със зависимостта от екрани при децата, която вече добива мащабите на пандемия. Тя има катастрофални последствия за развитието на техния мозък, подчерта той. "Това са най-често деца, които не могат да говорят, които са хиперактивни. Всички нови диагнози, които се появиха в последните пет години, са най-вероятно заради екраните. Диагнозата аутизъм започва да се развива, когато за първи път се появява "Baby TV". Има пряка връзка между екранната зависимост и диагнозата. Възможно ли е диагнозата аутизъм да не е генетично обусловена, а обусловена върху неправилно използване на екрани?", коментира той.

Механизмът, по който екранът влияе върху развитието на мозъка на едно развиващо се дете, е чрез изместване на човека като фактор. "Човекът не е фактор в живота на едно такова дете. То не може да се учи от човека, не може да има последователност на действията, не може да разсъждава и изведнъж стават нечовеци под една или друга форма. Екранът се превръща в авторитет", обясни д-р Везиров.

Заради аудиовизуалната свръхстимулация децата изключват останалите си сетива и се появяват проблеми с обонянието, с равновесието, с координацията на движенията. "Когато даваш на мозъка само визуална стимулация от екран, само в тази зона на неговия мозък започват да се развиват синапси и омрежаване. Изведнъж всичко друго не е значимо за неговия мозък и то го изключва. 80% от информацията, която получаваме, е през очите. При тези деца това става 90-95% и те не могат да възприемат друг вид информация", обясни той.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Изграждане на Национална детска болница в София
Парламентарни избори 2024
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: