Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Чували ли сте за най-известният ни брокер в "ТикТок"? Продава имоти за 1 милион лева!
© Личен архив
Александър Мачев, най-известният брокер на недвижими имоти в социалната мрежа "ТикТок", в интервю за Радио "Фокус"

Цените на имотите в столицата ще продължат да растат и през 2023 г., като ръстът ще е поне на нивото на общата инфлация, а вероятно и над него. Това казват експертите. Какво е състоянието на имотния пазар, какво търсят българите и по какъв начин помагат социалните мрежи за това да бъде продаден или нает един имот? В следващите минути ни очаква един много интересен разговор с най-известния брокер в социалната мрежа "ТикТок“ Александър Мачев. На първо място искам да те попитам мога ли да ти говоря на "ти“?  


Абсолютно, абсолютно. 

Разкажи малко за себе си.  

Аз съм Александър Мачев, брокер на недвижими имоти, малко по-различен, от по-новото поколение така да го кажа, по-иновативните хора. Като цяло не съм се занимавал с недвижими имоти от много отдавна, занимавам се от към две години. Преди това съм бил графичен дизайнер и монтажист по телевизии.  

Защо реши да се занимаваш с имоти? 

Бях фотограф на недвижими имоти към агенция. От тогава все ми е отзад на главата, че работата изглежда супер забавна, че ще се справя много добре в нея. Обаче това, че съм завършил графичен дизайн и това, че цял живот уча графичен дизайн, ме спираше и в един момент просто желанието надделя.  

Как ти дойде идеята изобщо да представяш апартаменти в "ТикТок“? Предполагам се иска съгласието на продавача преди това. 

Разбира се, да, няма как без неговото съгласие. Идеята съвсем не е моя. Аз вървя по път, който е утъпкан добре от американците. Имам си един любим американски брокер и правя всичко, каквото той прави.  

Кой? 

Райън Серханд се казва. Той прави много интересни видеа в YouTube. Аз започнах в YouTube. Имам си YouTube канал – там са по-професионални видеата, по-продължителни, просто гледаемостта не е като в "ТикТок“ и "Фейсбук“. 

А какво е състоянието на имотния пазар в момента? Да преминем малко към по-сериозната част. 

Към по-професионалната част. 

Да. 

В момента се усеща забавяне на пазара, купувачите леко се отдръпват, просто защото не знаят какво ще се случи. Лихвеният процент се вдига. Кредитните условия от банките са различни вече и хората предпочитат да изчакат, за да видят какво точно ще се случи. 

Можеш ли да кажеш на слушателите ни как се движат цените и за колко се продава квадратният метър в момента? 

Да. Ами засега цените се задържат на това ниво, но се усещат първите продавачи, които се стряскат от това, че купувачите се отдръпват, и те са склонни да направят по-голям коментар в цената и да продадат на по-ниска цена, защото им трябват пари.  

А квадратният метър колко е? 

Квадратният метър е вече много общ въпрос, защото за различните квартали квадратният метър върви по различен начин, за това дали апартаментът е вече завършен, не е ли завършен, строи ли се, не се ли строи. Между 1200 до 2200-2300 и нагоре вече.  

Говорим в София или цялостно? 

Говорим за София, само в София. 

А за другите градове, примерно Пловдив, Варна, Бургас, имаш ли данни, които може да ни дадеш? 

За Пловдив и Варна знам, че гонят софийските цени. Не съм запознат на квадрат как стоят нещата, но съм снимал няколко апартамента в Пловдив и във Варна на абсолютно същите цени като в София. 

Защо имотите са скъпи? 

Защо имотите са скъпи? 

Да. 

Защото много малко се продават. 

А хората искат ли да инвестират в имоти? 

Ами това е най-сигурната инвестиция, каквото и да си говорим. Всеки, който има пари, инвестира в имоти. Никога няма да си на минус от тази инвестиция.  

Да, всъщност то не е като колата, защото примерно ако си купим кола, тя на момента, в който вече сме я платили, се обезценява. 

Точно така, да. 

Докато имотът е една инвестиция, която по-скоро като я купиш, расте.  

Абсолютно расте, да.  

И имаш шанс да я продадеш на повече, отколкото си я купил. 

Даже хората, които купуват, още на следващия ден вече са на печалба.

А завишават ли се изкуствено цените на имотите в момента, на фона на инфлацията? 

Изкуствено не се завишават цените. Защото много хора са останали с впечатление, че брокерите завишават цените заради комисионните и т.н., което съвсем не е така. Това е най-често срещаният ми коментар под видеата – как ние завишаваме цените. Ние правим абсолютно всичко възможно цената да е по-нормална, защото ние искаме бърза продажба, защото естествено, каквото и да си говорим, колкото по-бързо продадем даден имот, толкова по-бързо и ние ще си вземем парите. И всячески се опитваме да накараме продавачите да смъкнат от цената, обаче той си е собственик на този имот, ако не иска, няма какво друго да направим. 

Мотаят ли ви много купувачите? 

В момента да, в момента има някои купувачи, които хем искат да купят, хем ги е страх и просто оглеждат, изчакват, разхождат се, така ако мога да кажа, и не предприемат никакви действия.  

Колко пари са готови да дадат българите за апартамент или за къща?  

Има няколко типа. Едните хора са тези, които имат много пари и много спестени пари, не са само с кредит. Тези хора са готови да дадат много. Те вече търсят друг начин на живот, те търсят по-големи стаи, по-големи апартаменти или къщи и квартал с различна култура, така да го кажа, всички хора около тях да са малко по-различни.  

В тази връзка, какво се търси? Тук вече те питам - интериор, обзаведен, необзаведен апартамент, квартал примерно в София? Плюсовете, минусите за хората, примерно някои искат да са близо до училище или детска градина, други пък искат да са в центъра, въпреки че е голяма бутаница и няма къде да се паркира. 

Да, тези хора, които искат да са в центъра, са ми доста интересни. Много хора търсят в центъра и обясняват, че така са си свикнали, обичат шума. Аз съм от "Княжево“, не мога никога да живея в центъра. А иначе за въпроса – отново е много различно. Двете крайности. Едните хора търсят нещо, което е на шпакловка и замазка или тепърва се строи, за да могат да си го направят по техен вкус, всичко както те си искат. А другият типаж са хора, които искат директно да влязат да живеят, искат да си обуят чехлите и да могат да си пуснат телевизора директно. 

В "ТикТок“ профила си показваш много скъпи апартаменти – пентхауси за над 900 000 евро последно видях. Естествено, за всеки влак си има пътници, но да те попитам – има ли кой да ги купува? 

Да. Този пентхаус, който сте видели – направих след каченото видео три огледа. Три огледа за тази цена са доста, мога да кажа. Очакваме още огледи. Със сигурност има кой да купи тези имоти. Имотите се купуват в момента изключително бързо. Всичко се купува, няма нещо, което да се застои много-много на пазара. Но човек, който трябва да купи този пентхаус, трябва да е по-различен от повечето.  

Кой е най-модерният квартал в София? Хитът на купувачите? 

О, най-модерният квартал… Хитът на купувачите е може би "Бояна“, "Драгалевци“, малко по-крайните квартали. 

И всъщност ти каза, че по принцип има два типа хора – такива, които предпочитат те да си го обзаведат, и такива, които искат да влязат наготово. Твоите клиенти, какво предпочитат? 

Моите клиенти – аз таргетирам малко по-малък процент от клиентите, защото търся хора, които имат възможности. Аз и затова снимам само такива имоти. По-голямата ми част от клиентите търсят каквото си харесат. Те не гледат апартамента откъм това как е обзаведен. Те го гледат само за разпределението. Дори да е обзаведен модерно и чисто ново, моите клиенти ще хванат нещата и ще ги изхвърлят, и ще го направят така, както те си искат. А другите ми клиенти – аз пак имам два типа клиенти, са клиенти, които в мига, в който излезе нещо, което на тях им се струва, че си заслужава сумата, са готови да действат веднага, независимо отново какво е. 

Капризни ли сме българите? 

Българите са много капризни, да. Не всички, но по-голямата част. На мен ми се е разпадала сделка за един гардероб. 

За гардероб? 

За гардероб, да. 

Разкажи историята, предполагам, че ще е интересно за слушателите ни. 

Да. Аз не знаех какво точно се случва, защото гардеробът просто може да хване и да се изхвърли. 

Да, така е. 

Но нямало място за по-голям гардероб, което не беше много така, защото имотът си предразполагаше място за гардероб, просто или беше оправдание, или наистина това е причината. Но да, има такива интересни случаи.  

Гардероб, добре. По какъв начин социалните мрежи ти помагат в работата ти и имаш ли много клиенти от тях? 

По какъв начин ми помагат? Аз имам доста голям рийч. Най-гледаното ми видео измежду "Фейсбук“, "ТикТок“ и "Инстаграм“ има около милион гледания и аз съм си направил сметка, че на всеки 20-30 хиляди гледания аз получавам бизнес, независимо дали е купувач или продавач. Това е най-голямата причина, поради която ми помагат видеата. Много продавачи попадат на мои видеа, много приятели на продавачи попадат на мои видеа, изпращат, казват "Вижте това момче. Не сме виждали такъв брокер“ и по този начин аз си печеля клиенти. 

Преминаваме към малко по-пикантните въпроси, ценови. Кой е най-скъпият имот, който си продал? Най-скъпата ти продажба?

Най-скъпата ми продажба е около 1 милион лева. Тя е от "ТикТок“, продажбата се случи от "ТикТок“.  

Кой е най-скъпият имот в момента, който предлагаш? 

Най-скъпият имот, който предлагам, е въпросният пентхаус, за който стана дума малко по-рано. Апартаментът е огромен.  

Да, той беше впечатляващ, в интерес на истината.

Да. Апартаментът е уникален и е на цена от 920 000 евро.  

И като за финал. Ако трябва да дадеш съвет на българите сега, в какъв апартамент трябва да инвестират? Имам предвид да ни дадеш характеристики – двустаен, тристаен, ново строителство. Какво ще им препоръчаш? 

То много зависи за самата инвестиция, защото някои хора предпочитат да инвестират в имот и да го пускат под наем. В този случай е най-добре да се инвестира в двустаен апартамент, защото хем е по-евтино, хем може да го даваш на студенти. Другият тип инвестиции са инвестиции на зелено – купува се апартамент, докато е в строеж, изчаква се да вземе Акт 16 или Акт 15 и се препродава на печалба. Това е много, много предпочитана инвестиция, много хора го правят. Но трябва да чакаш. Другата инвестиция – ами те май са това, те са двата типа инвестиция.  

Благодаря ти много за времето, което ни отдели, и за ценната информация, която ни даде. 

Благодаря и аз.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Грипна епидемия обхвана страната
Лято 2024
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: