Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Чужди медии: България е дребна риба, Путин иска София да се моли на колене за руска помощ
Автор: Екип Burgas24.bg 09:33 / 29.04.2022Коментари (15)776
©
Спирането на руския газ за България и Полша е основна тема в повечето немскоезични издания днес. Коментаторите са единодушни, че Путин използва газовите доставки като оръжие. Но защо точно срещу България и Полша, питат изданията. "Спирането на газа няма да хвърли България в сериозни трудности. Доставките могат да се организират и по друг начин", пише Гералд Брунбергер във "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" (ФАЦ) и заключава: "Това е сигнал към Запада". За "предупредителен изстрел към Германия и към Запада" пише и "Ди Велт", цитирани от "Deutsche Welle".

"Щука в езеро с шарани"

Швейцарският "Нойе Цюрхер Цайтунг" (НЦЦ) развенчава на свой ред едно често срещано обяснение за действията на Русия: "Спирането на доставките не е свързано с това, че Полша се държи особено остро спрямо Русия. По-вероятната причина гласи, че постепенно намалява опасността, която произтича от енергията, използвана като оръжие. Полша и България вече бяха обявили, че нямат намерение да подновяват договорите с Газпром, които изтичат в края на годината. С други думи: Русия си е избрала цели за атака, които са безболезнени за самата нея, защото приходите от двете държава така или иначе явно ще отпаднат", пише изданието. А според оценката на "Тагесшпигел" спирането на газа за Полша и България е "акт на отчаяние".

Уводната статия на "Зюддойче Цайтунг" (ЗЦ) обяснява действията срещу България така: "България е дребна риба за Газпром. Седем милиона жители, малко индустрия - по-малко от 2% от износа на руския газов гигант отиват за България. За Путин обаче България като член на ЕС е потенциална щука в езеро с шарани. Тя е пример за назидание на останалите", пише авторът Михаел Баухмюлер.

Според него Кремъл цели точно това - чрез България да покаже на останалите какво ги чака и как ще изглежда следващата зима без сибирския газ. И най-вече: как ще се отрази това на европейското единство. Защото примерът с България е в крайна сметка тест за това колко дълго ЕС ще остане единен. Изданието твърди още, че Путин забива своя клин там, където смята, че най-лесно може да разцепи единството на Европа:

"Още при анексията на Крим България беше против санкциите срещу Русия. А в днешната война в Украйна досега отказваше да изпрати оръжия. И тъй като няма други тръби, водещи към България, пропадат и механизмите за солидарност в ЕС: без тръби няма помощ. Кремъл иска София да се моли на колене за руска помощ, а с това да се изложи и целият ЕС", коментира изданието и апелира за бърза, безусловна и небюрократична помощ за България, тъй като само това би обвързало колебаещата се в позициите си София към ЕС.

"Сериозни катаклизми няма да има"

Добрият познавач на България Михаел Мартенс твърди, че тъй като е очаквала спирането на руския газ, България е относително добре подотвена. Затова, според него, спирането на газа няма да доведе до сериозни катаклизми, още повече че договорите с България изтичат в края на годината. В статията си за ФАЦ той обаче обръща внимание на факта, че споровете дали да се изпрати оръжие на Украйна са в състояние да взривят коалицията.

В друг свой коментар за ФАЦ Мартенс хвали решителното и действено поведение на премиера Кирил Петков - независимо от факта, че публичните му изяви не винаги се оказват успешни. За пример Мартенс дава апела на Петков към българите да дарят по една заплата за Украйна. Макар да е бил предупреждаван, че това няма да се посрещне добре от сънародниците му, Петков не променил позицията си, пише коментаторът на ФАЦ и изтъква тъкмо това му качество - че отстоява позициите си, когато е убеден в правотата си. "Къде стои Петков в сегашната разломна ситуация - това е повече от ясно", заключава Мартенс.



Още по темата: общо новини по темата: 4309
20.03.2024 »
13.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
07.03.2024 »
05.03.2024 »
предишна страница [ 1/719 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
-1
 
 
Група хора от власта ще спечелят или са спечелили вече големи хамерикански хонорари,но държавата и народа не.Все пак рано или късно ще се молим Путин ни прости,но ще е доста късно и много лоши неща ще се случат дотогава,първо на русофобите с шлифовани мозъци
0
 
 
Роди 80 написал коментар и дежурните к**ви на Мутрофанева го коментирали. През 1 минута. Ел_шапшал, сантос и Младо куче. :)))) Как пък и трите к**ви влезнаха заедно да друскат на чужд коментар :))))) А свой нямате ли бе к**ви ? Тази газ,големи газове вади! Спира кранчето за тролове и реват на умряло и за последно :)))
+2
 
 
НИКОГА НА КОЛЕНЕ НЯМА ДА Е СОФИЯ България ПРЕД ТОЯ БОЛЕН МОЗЪК ПУТИН ТОЙ Е ЗЛО С ВСИЧКИ КОЙТО ГО ЗАЩИТАВАТ РУСКИ ВАТЕНКИ.
0
 
 
Дребната риба засяда ако има кости :) Русия се напъна да пръдне и се насра. Газ ще имаме ако ще и руски ,на по ниски цени. Гарантирано! Путю продава на Турция много по евтино от на нас ,а пък Ердоган и по скъпо да ни продаде тази газ ,пак ще е по евтина от сегашната на Газпром. Кранчето за путеноидните к**ви в България секва. Това е голямата драма. Свършват парите за тролове и фейк.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: