Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Цветослав Цачев: БНБ въвежда рестрикции при кредитирането и ипотечните заеми
Автор: Живко Кръстев 11:46 / 27.11.2023Коментари (0)612
©
Бавното покачване на лихвените проценти в България се дължи на това, че все още в банките има много пари като депозити. Това е буферът срещу рязко покачване. Това каза инвестиционният консултант от "ЕЛАНА Трейдинг“ Цветослав Цачев в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“. 

Тенденцията обаче е за постепенно вдигане на лихвите и затова БНБ въвежда определени рестрикции при кредитирането и ипотечните заеми, обясни експертът. Според него няма да има критично покачване на лихвените проценти. "Говорим за нормализиране на лихвите. Предстои да видим обаче дали това ще се отрази въобще върху лихвите върху депозитите. Там има много голямо изоставане и трябва да видим нормализиране на нивата поне към 1-2%. Малките банки вече дават такива лихви, но големите – не“, обясни Цачев. 

При пазара на акции се наблюдават сезонни специфики и позитивни настроения. "Очакванията, че лихвите ще бъдат намалени, са фактор, който подкрепя търсенето на акции. Намаляването на лихвите означава по-високи цени на облигациите, но и повече финансиране за бизнеса, за населението, по-добри условия за икономически растеж в бъдеще“, отбеляза инвестиционният консултант. 

Пазарът на суровини обаче отчита рисковете за рецесия и за икономическо забавяне в световен мащаб. Затова виждаме по-слаби нива на петрола. 

"Засега няма ясно потвърждение, че централните банкери ще следват очакванията на пазара – да се намалят рестрикциите и лихвите да бъдат свалени с 1-2%. Практиката показва, че много често това се случва с известно закъснение и вероятно такава ще бъде тенденцията догодина“, коментира Цветослав Цачев. 

Европейската централна банка също отбелязва тенденции на намаляване на инфлацията. Тя обаче предпочита да задържи за по-дълъг период от време тези рестрикции. "Това може да има повече негативен ефект, защото банкерите се фокусират върху инфлацията. Те искат да качат еврото, за да може да се компенсира поскъпването на суровините като фактор за инфлацията, което в някаква степен е негативно за европейската икономика, защото тя в момента се представя по-слабо от американската. В САЩ вече виждаме някои признаци на съвземане на икономиката и на това, че тя няма да продължи да върви към криза, но в Европа нещата продължават да се движат надолу и това е притеснително“, заяви Цачев.  

Той препоръча инвестиции в акции на големите технологични компании, на големите банки и на производители на храни. Подходящи са и облигации с хоризонт на инвестицията 2-5 години.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Олимпийски игри в Париж 2024
Хороскоп за деня
Лято 2024
Гръмна склад за фойерверки край Елин Пелин: Има пострадали!
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: