Цветозар Томов: Умножете броя на протестиращите по 5, за да преброите недоволните от властта

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (3)
09:49 / 23.07.2020
936
Има твърде много хора, които нямат никакво доверие в това правителство и това е проблем, заяви в Сутрешния блок на БНТ социологът Цветозар Томов.

Предвид факта, че хората не ходят всеки ден на протест, вероятно трябва да умножим броя на протестиращите по 4 или 5, за да разберем какъв е броят на реално недоволнието от управлението, обясни той. Когато едно правителство изкарва хората на улицата, това е ясен признак за крайна критична кризисна загуба на доверие в него. Няма как да сравняваме с хората, които биха го подкрепили на избори, защото е все едно да сравняваме гласуващи с негласуващи. Ако правителството можеше да предизвика контра ефект, щеше да го предизвика на улицата, т.е. неговите привърженици биха излезли да го подкрепят, обясни той.

Ако някой се колебае дали протестите в триъгълника на властта са спонтанни или не, би трябвало да излезе една вечер по улиците на София и да види какви хора са навън и защо са там. Според него това, което се вижда, е спонтанният протест на много хора срещу правителството, подпален от няколко действия, най-важните от които бяха акцията в Росенец и нахлуването на Прокуратурата в Президентството. "

Това оголи обстоятелството, че силовите структури в държавата се подчиняват на частни интереси и предизвика много мощно негодувание", допълни социологът.

Той подчерта, че на този етап никоя политическа сила не управлява протеста. Темата за предсрочни избори е свързана с това дали хората ще се успокоят и приберат по домовете си. Не бива да забравяме и че сме в утежняваща се епидемия.

По думите му има достатъчно основания да се иска не повече от 50 човека да се събират на улицата, а това няма как да стане и правителството не може да го направи. В момента ни трябва правителство, в което да има необходимият санитарен минимум доверие сна хората, за да се успокои обстановката.

При добра воля от страна на политиците и институциите в България, предсрочни избори могат да се проведат през октомври, когато епидемичната обстановка все още няма да се е влошила крайно, отбеляза Томов.

"Ако правителството смята, че за страната е по-добре то да управлява, с това поема много тежката отговорност да не допусне много тежка медицинска и икономическа криза през лятото, есента и зимата", каза той и допълни, че на власт трябва да бъде този, който може да успокои хората и да ги прибере по домовете им, така че да не застрашава здравето и оцеляването им.

"Едни избори ще дадат легитимност на следващото правителство. То може да е пак на ГЕРБ, но хората няма да излязат срещу него, защото току-що са гласували".

При предсрочни избори през октомври няма как да има машинно гласуване, призна Томов, като допълни, че този въпрос можеше да бъде решен много преди коронакризата.

Виж коментарите (3)

Още по темата (214):
08.11.2023 Пламен Узунов осъди прокуратурата: ВКС потвърди решението на апелативния
съд
06.02.2023 Прокуратурата прекрати разследването срещу Пламен Бобоков и Пламен Узунов
30.12.2021 Пламен Узунов и Пламен Бобоков осъдиха прокуратурата заради бавното развитие нa дeлoтo им
10.05.2021 Миню Стайков за твърденията на Илчовски: Нямам сестра
11.02.2021 Г-жа Бобокова със смразяващ отговор на въпроса дали тя е Мата Хари от спалнята на Борисов
01.02.2021 ОЛАФ уличи в корупция секретаря на президента по антикорупция Пламен Узунов
Още новини от Национални новини:
Напаст ликвидира хиляди декари в Родопите
Бизнесмен от най-стария морски курорт в България: Премахваме олин...
Кирил Петков коментира в детайли трагичната катастрофа
Откриха мъртъв изчезналия журналист
Увеличиха заплатите на тези хора с 290 лева
С какъв трудов договор могат да работят студентите?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).