Д-р Ангел Кунчев: Няма основание за паника у нас заради вируса "Ебола"

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
09:21 / 13.10.2014
661
Рискът за България и за Европа от разпространение на вируса "Ебола" е нисък. Това заяви в предаването "Добро утро, България" на Радио "Фокус" д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор. Според него няма никакво основание за паника, тъй като вероятността в страната ни да попадне заразен с опасния вирус е много малка. По думите му рискът за България е малък, но все пак продължава да съществува заради развитието на епидемията в Африка и заради това, че тя все още не може да бъде поставена под контрол.

"Фактът, че засега единственият местен случай е само на медицинската сестра от Испания, от Мадрид, не е достатъчно успокоителен, тъй като е възможно да бъдат осъществени и други контакти", допълни д-р Кунчев.

Според него, ако жители на страни от Европейския съюз се разболеят, те ще бъдат изолирани и приети за лечение.

"По-важното е къде се е скъсала веригата, защо е било допуснато това заразяване в Испания, след като контактите на тази сестра с болния са били много слаби и тя е ползвала изцяло оборудван защитен костюм, но въпреки това се е осъществило заразяване", каза още д-р Ангел Кунчев.

Той беше категоричен, че няма никакво основание за паника, особено пък за страна като България. С контактите, които страната ни има, не е невъзможно такъв човек да попадне, но е много малко вероятно. Той изрази надежда, че въпреки лошото състояние на здравната ни система, ще може да се ограничи евентуално разпространение на болестта.

Д-р Ангел Кунчев каза още, че България няма преки полети от и към тези страни в Африка, а бежанците, които влизат у нас, са предимно от Афганистан и Сирия и задължително се подлагат на медицински прегледи и изследвания.

Според него вирусът "Ебола" е бил подценен като световен проблем и не е бил ограничен навреме, но при взимане на правилните мерки разпространението може да се предотврати.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Искат извънредно заседание на парламента заради пенсиите 
Атанас Радев: В кампанията най-жестоко ще е обвинението в корупци...
Министър Милошев: Очакванията ми за летния сезон са много добри
Вижте мястото, на което детето на Божанков е простреляло друго де...
Детето на Божанков е стреляло със законен револвер, оставен без н...
Борисов: ГЕРБ ще бъде водещ при съставяне на правителство, не ми ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).