Д-р Борислав Цеков: Конституционно правителство е "дървено желязо"

Автор: Йоланда Пелова
Коментари (0)
18:22 / 19.05.2023
655
Чух от г-н Христо Иванов израза "конституционно правителство“ – надявам се повече да не го повтарят. Защото какво – досега сме имали неконституционни правителства? Нека когато съчиняват поредната политическа екзотика в стремежа си да излязат от създадената от самите тези формации в парламента дълбока политическа криза, поне да не говорят подобни несъстоятелни неща, защото конституционно правителство е "дървено желязо“. Това обясни в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" д-р Борислав Цеков, основател на Института за модерна политика.

"България досега живее при конституционно управление, а не в условията на някакъв неконституционен държавен преврат, който Христо Иванов щял да коригира с "конституционно правителство“. И въпросът не е само терминологичен. Той опира и до цялостната компетентност и капацитет на този парламент да проведе някакви конституционни промени. Видяхме тази странна позиция, която зае мнозинството в парламента, избирайки за председател на Правната комисия един млад юрист (бел. ред. Стою Стоев), който няма никакъв сериозен професионален опит, никакъв стаж, никаква квалификации. Ние ще разчитаме, че такъв тип юристи ще бъдат автори на конституционна промяна. Мисля, че не е сериозно", коментира д-р Цеков.

По думите му държавата вече две години е поставена в едно политическо безвремие, и то в условията на най-тежките кризи след Втората световна война.

"Така че правителство под контрола на парламента с ясна политическа отговорност, което да поеме тези ангажименти, които са огласени, ако говорим поне за този първи мандат сега, тъй като сме в тази фаза, от стана на г-жа Габриел, ще даде посока на държавата и ще се стигне и до решаването на въпросите с бюджета, с външнополитическите теми и т.н.", каза още основателят на Института за модерна политика.

Виж коментарите (0)

Още по темата (891):
21.06.2023 Илияна Иванова е предложението на ГЕРБ за еврокомисар
10.06.2023 Елисавета Белобрадова, ПП-ДБ: Ако ми бяха поискали имунитета, щях да го дам веднага
10.06.2023 Проф. Румяна Коларова: Евентуален политически проект на Радев ще бъде
провал 
08.06.2023 Тошко Йорданов остави тв водеща без думи с въпроса, който й зададе
07.06.2023 Георги Свиленски: Призовавам Борисов да спре да лъже 
07.06.2023 Теменужка Петкова: Ще следим изкъсо работата на правителството
Още новини от Национални новини:
НСО с позиция срещу Денков: Охраната не му била отнемана, имал ос...
Проучване: ГЕРБ-СДС с над 9% преднина пред ПП-ДБ, ДПС се нарежда ...
Главчев с важна среща, разговаря с представители на Националния с...
Наш блогър сезира редица институции за схема за 250 млн. лв.
Ето как да проверите номера на избирателната си секция и мястото ...
Прокуратурата с първи коментар за обвинената във фалшификации Лен...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).