Д-р Милена Любенова: Периодът около новата година е пренаситен с традиционни празници

Автор: Габриела Ганев
Коментари (0)
09:56 / 30.12.2022
571
Периодът около новата година е пренаситен с празници в традиционната българска култура. Това разказа в сутрешния блок "Добро утро, България" на Радио "Фокус" д-р Милена Любенова, Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН.

Днешното празнуване е по-съвременна традиция, каза Любенова.

Празникът, който е най-характерен за този момент на годината е Василовден. На този ден се почита Св. Василий Велики. Денят е на прехода между старата и новата година и е бил изпълнен с различни ритуали с предпазващо знамение и  благопожелания към хората.

На Василовден младоженците са ходели на гости на кумовете си и са носели варено жито и вина. Задължителна част от трапезата е била сварената свинска глава, от нея се е приготвяла пача. Това ястие е характерно и днес в страната, особено в Западна България, най-вече в Пернишко. Там, когато излизат  сурвакарите, това ястие е една от основните обредни храни, която се приготвя за празника.

За Василовден се е правила още погача със сребърна пара. На който се падне парата се е смятало, че ще е здрав. Приготвяло се е задължително и баница, която също е била с късмети.  

"Било е цикъл от празници, които започвали още от Игнажден, Бъдни вечер, Коледа, Василовден, Ивановден,  Йордановден. Преходът е бил низ от ритуали и обредни действия в различните дни. Това е периодът, в който денят е най-кратък и това време се е наричало Мръсни дни, в които излизат караконджули, или мръсни сили, които може да нанасят вреди на хората. Затова е имало много практики с предпазен характер и с много гадания за бъдещото, разказа още д-р Милена Любенова.

Сурвакането е също български ритуал в първите дни от новата година. То става с дрянова клонка, дръвчето, което най-рано се разлиства ие устойчиво на зимата. С него се благославя за здраве и благополучие. Сурвакат предимно малките деца, като освен хората са се сурвакали и животните в къщата. Сурвачката се накичва със сушени плодове и различни конци, паричка, пуканки, символ на изобилието и плодородието, което си пожелаваме.

Виж коментарите (0)

Още по темата (155):
13.12.2023 По случай празниците Vivacom отключва всичките си телевизионни канали до 18 януари
24.12.2022 Къде е домът на Дядо Коледа
23.12.2022 Коледа в Норвегия - снежна приказка от детството
16.12.2022 Допълнителни курсове осигуряват автобусните превозвачи за празниците
26.01.2022 Настъпва годината на черния воден тигър
14.01.2022 Премиерът поздрави ромите за празника Банго Васил 
Още новини от Национални новини:
Годишните технически прегледи на колите поскъпват драстично!
Мъж преби и отвлече 19-годишно момиче
БСП регистрира евролистата, ето кой я повежда
Синоптик: Очаква ни динамично време
Наши ученици изобретиха хранилка за животни с изкуствен интелект
Велико Минков: Притеснявам се за сина си и другото дете, Габриела...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).