Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Д-р Николова за агресията срещу лекари: Освен, че има закони, те трябва да започнат и да се прилагат
©
Част от колегите, които са в провинцията, имат желание да си сложат паник бутони, по простата причина, че те са сами в сградата, сами в района и много трудно биха могли да се справят, най-малкото за да докажат какво се е случило. Това каза в сутрешния блок "Добро утро, България" на Радио "Фокус" общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова, във връзка с новината, че лични лекари се оборудват с паник бутони в случай на агресия срещу тях. 

"Нямаме нови данни, в смисъл нямаме нова статистика за изтеклия един месец, но БЛС започна една кампания за едно обучение на лекарите за това как трябва да реагират и какво трябва да направят в момента, в който станат жертва на агресия – било вербална или била физическа. Ние сме създали и писмени указания, а и в момента с психолози, най-напред в Самоков, защото знаете, там доста чести са проявите на агресия към медици. Започна се най-напред в болницата в Самоков обучение на 23 членове на БЛС. Беше първото обучение, което се проведе, то ще се провежда и в други градове в страната, за да можем по някакъв начин да подпомогнем на лекарите как да се справят по-добре, защото наистина много психологически е проблемът за това как се работи в кабинет и под какви услови си принуден да се грижиш за живота и здравето на хора, които изливат върху тебе гнева си по всякакви начини", каза д-р Николова.

Няма лекар, който да не е бил подложен по някакъв начин на вербална агресия, каза общопрактикуващият лекар.

"За съжаление, във времето, в което аз започнах да работя, малко започнах да се чувствам като по-възрастен човек, но едно време беше недопустимо човек да си помисли, че може да обижда или да крещи, или да посяга, или да бие медицинско лице. Не знам защо по такъв начин се промениха нещата. Не сме станали по-лоши специалисти, не даваме по-лоша здравна услуга. За съжаление се промениха много отношенията между лекар и пациент. Това е, което мога да кажа. Задълбочава се, има пробив, има разлом в отношенията между хората", уточни специалистът.

"Ако си спомняте, преди време имаше един случай на един общопрактикуващ лекар, който беше нападнат, душен, свален на земята заради това, че е поставял ваксини. А нещо да чухте за този случай, освен това, че беше изнесен? Да сте чули за… Аз не знам ефективно нещо, наказания? Да, има нещо на закон, но то не се прилага. Защото и последният случай, който беше в Перник с тази медицинската сестра, знаете, министър Асен Меджидиев се ангажира и посети лично пострадалата медицинска сестра, за да окаже най-малкото подкрепа физическа за това, че – да, той като министър, като човек, който отговаря за здравната система, ще направи всичко възможно. Но би трябвало да има някакво по-бързо производство този случай. И да се знае – да, нападнал си, бил си, ударил си, да, оттук нататък какво следва. Все още сме на "Какво следва?“. Така че освен, че има закони, те трябва да почнат и да се прилагат", категорична бе д-р Гергана Николова.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: