Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Д-р Симидчиев: Една печка генерира замърсяване, колкото 15 камиона, които вървят по улиците 24 часа
Автор: Екип Burgas24.bg 11:03 / 07.11.2022Коментари (1)493
©
Много често се говори за въздушно замърсяване, но хората рядко го виждат. Замърсяването може да татуира нашите кръвоносни съдове и бели дробове. Когато отоплителният сезон започне, започва и превишаването на нормите на въздушното замърсяване. Големият проблем е в профилактиката - да не допуснем замърсяването", заяви зам.-председателят на здравната комисия в НС д-р Александър Симидчиев в "България сутрин" по Bulgaria On Air.

По думите му трябва да подтикваме институциите да си вършат работата, а хората да преминат към по-екологично отопление. СЗО на 22 септември миналата година прие нови нормативи за въздушното замърсяване, които са драстично по-ниски. Дори това, което сме постигнали досега, ще се окаже, че пак сме извън нормите, отбеляза д-р Симидчиев. 

Той даде пример, че една печка генерира замърсяване колкото 15-18 камиона, които вървят по улиците 24 часа. В столицата има около 50 000 семейства, които се отопляват с твърдо гориво - "около 900 000 допълнителни автомобила". Колите са без особен контрол какво бълват през ауспусите, подчерта гостът на Bulgaria ON AIR.

"Дишаме въздух, който е мръсен много продължително време. Фините частици полепват по стените на белите дробове и влизат в кръвоносната ни систма. Почти няма хронично заболяване, което да не се предизвиква и от въздушното замърсяване", алармира д-р Симидчиев. 

Депутатът от "Демократична България" добави, че въздушното замърсяване влияе върху здравето и директно върху икономиката ни. Ние сме обществени животинки и трябва да се съобразяваме с правата на всички останали. Хората, които замърсяват, трябва да си плащат за това. Всички имаме един и същи въздух, настоя той.

Д-р Симидчиев се надява разумът да надделее и да се вземат отговорни решения по проблема със замърсяването на въздуха. Да се отделят средства и те да достигат до хората, които имат нужда от подпомагане за отоплението. 

Според д-р Симидчиев не е вариант да имаме правителство на всяка цена, но и новите избори няма да решат проблемите. 

"Не е толкова важен мандатът, а това, което ще се случи като политики. Ако нямаме справедливост, няма как да се случат големите проблеми. Трябва да създадем правителство, което да подтиква към спазване на правилата. Да намалим кражбите и корупцията. Ще подкрепим правилните политики на "Продължаваме промяната", заяви той.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Парламентарни избори 2023 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Почина патриарх Неофит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: