Д-р Васил Костадинов: И най-откъснатите села ще имат достъп до медицинска помощ с програмата за профилактични прегледи

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
12:03 / 14.03.2017
2036
И най-малките и откъснати села ще имат достъп до медицински прегледи и изследвания, ако бъде въведена национална профилактична програма за най-разпространените заболявания и, ако общинското здравеопазване стане приоритетна тема в политиката.

Това каза четвъртият в листата на Реформаторския блок д-р Васил Костадинов при срещата си с лекари и пациентски организации в Карнобат.

"Има нужда от разширяване на скрининговите програми за ранно откриване на: диабет, сърдечно-съдови и онкологични заболявания. Моята цел е гарантиран достъп на пациентите до специалисти и изследвания", заяви д-р Костадинов, който е управител на една от най-големите медицински лаборатории в страната.

"Преди години правихме профилактични изследвания в няколко села между Карнобат и Сунгурларе. Макар не толкова далеч от общинския център, за тях достъпът до здравеопазване бе сериозно затруднен. Срещнах един възрастен човек и запомних думите му завинаги: "Лекувайте ни, защото останахме много малко и догодина няма да сме и толкова". За съжаление на следващата година възрастният мъж вече го нямаше. Тази случка ме мотивира да отстоявам програмата за профилактични прегледи и изследвания да се случи. Ние искаме в профилактиката на нашите пациенти да се разшири диапазонът на прегледите от специалисти и видовете анализи, за да се откриват в ранен стадий заболяванията, когато могат успешно да се лекуват. Искаме да се осигури един ден от работодателя, посветен на здравето на неговия работник, на когото разчита", каза д-р Костадинов.

Пациентските организации и лекарите също приветстваха идеята. Лекарите от своя страна повдигнаха темата как ще бъде решен казусът с недостига на медицински кадри.

"Акредитирането на лечебни заведения, в които да се извършва обучение и специализация, е само един от начините за преодоляване на недостига. Другият е младите специалисти да бъдат мотивирани, като им бъде предлагана работа още, докато следват. Според мен задължително трябва да има минимален сигурен праг на възнаграждението, под който не може да се пада", допълни д-р Костадинов.

Пред лекарите и пациентите от Карнобат той представи и идеите си за втори здравноосигурителен стълб, освен НЗОК, който може да доведе до отпадане на лимитите в болничната и доболничната помощ.


Виж коментарите (0)

Още по темата (365):
18.08.2020 Иван Портних към Румен Радев: Варна е интелигентен град! Варна няма нужда от юмруци и разделение!
02.05.2018 Палавата депутатка на Марешки проговори за еротичните си снимки
05.05.2017 Марешки ще си даде сам имунитета, не съжалява за шамара
05.05.2017 Кутев: Срещата между Цацаров, Гергов и Дончев трябваше да остави следа
05.05.2017 Валери Симеонов: Един от нас да се издъни и всички сме свършили!
04.05.2017 България вече официално има ново правителство
Още новини от Национални новини:
Земетресение у нас
Кога в България ще преминем на 4-дневна работна седмица?
Какво да правим, ако ни излезе положителен тест за наркотици, но ...
Крум Зарков: В държавата има криза, действията на служебния кабин...
Проф. Хинков: Решението не е да се спре строежът на частната детс...
Майка намери 15 кърлежа по детето си след разходка: Цялата буза и...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).