Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Д-р Владимир Божилов: Американския космически инженер, приземил "Пърсивиърънс" на Марс ще се срещне с любители на Космоса у нас
Автор: ИА Фокус 16:21 / 05.06.2023Коментари (0)630
© YOUTUBE
На фестивала "Ало, Космос! Говори България!“ малките и големите любители на Космоса ще се срещнат с хората, които правят върхова наука в България и по света, и ще се опитаме да направим Космоса по-близък и по-разбираем. Това каза един от лекторите на събитието астрофизикът д-р Владимир Божилов от катедра "Астрономия“ към Физическия факултет на Софийския университет "Климент Охридски“ в предаването "Човекът на фокус“ на "Фокус“.

Българският младежки научен фестивал "Ало, Космос! Говори България!“ се завръща със своето 3-то издание на 29 юни 2023 г. в "София Тех Парк“. Събитието се организира от Атлантическия клуб – България, а партньори са Европейската космическа агенция, ЦЕРН, проектът "Квазар“, Физическият факултет на Софийския университет чрез катедра "Астрономия“, детски научен център "Музейко“. НАСА също е партньор на фестивала.

Публиката ще има възможност да зададе въпроси на американския космически инженер, приземил марсохода "Пърсивиърънс“ на Марс преди малко повече от две години.

Ще има демонстрация на въздушна акробатика.

Една от темите на фестивала е тази за търсене на живот извън Земята. Самият д-р Божилов ще изнесе лекция за това как учените откриват нови планети, на кои от тях може да има условия за живот и къде може да има извънземен живот в Космоса. "Едновременно с това ще покажа и българския принос. България смело е стъпила на картата на астрофизичните изследвания и в областта на екзопланетите благодарение на научноизследователския проект "Екзорестарт“ с ръководител д-р Трифон Трифонов. Ще разкажа за някои от българските открития“, обяви д-р Божилов.

В областта на астрофизиката и астрономията България е водеща, подчерта той. само за последната една година има 12 научни публикации в рамките на проекта "Екзостарт“, като във всяка една от тях има между 1 и 5 новооткрити екзопланети, обясни той. "Всички тези публикации са в издания с много висок импакт фактор, световнопризнати, на разбираем човешки език. Говорим за българи, които са направили тези открития в България“, отбеляза д-р Божилов.

Днес има открити над 5300 екзопланети, т.е. планети извън Слънчевата система. Малка част от тях обаче са с размери, близки до тези на Земята. Към днешна дата има около 30 планети, които могат да бъдат наречени "близнаци“ на Земята. "На 500 светлинни години от Земята се намира екзопланетата Кеплер-186f. Тази екзопланета е с размери, близки до Земята, на подходящо разстояние от звездата, така че ако има вода на тази планета, тази вода ще тече. Такива планети в златната среда, в зоната на обитаемост не са редки във Вселената, но все още, понеже не можем да откриваме лесно малки планети, нямаме достатъчно голям брой подобни двойници на Земята“, обясни д-р Божилов.

Най-подходящата планета за търсене на извънземни микроорганизми са в рамките на Слънчевата система, отбеляза той. Преди 3,5 милиарда години Марс е имал атмосфера и вода, която е текла на повърхността на планетата. "Т.е. тя е била подходяща като условия и е била планета-близнак на Земята. Дали тогава в тези условия е имало живот, все още науката не знае. Още мисията "Викинг“ дава индикации, че може да има живот на Червената планета днес, но няма сигурни доказателства за това. Дори днес под Южния полюс на Марс има езеро от вода с дълбочина 20 км. Т.е. дори днес може да има живот на Марс. За да намерим отговор дали има или няма живот, трябва да изпратим пилотирана мисия, която да вземе проби на място и да анализира тези данни. Пътят към това са мисии като "Марс 2020“, от която е част "Пърсивиърънс“, обясни астрофизикът.

Преди около 3 милиарда години атмосферата на Марс е била издухана от слънчевия вятър. Водата, която съществува, е под повърхността и под формата на воден лед. Създаването на атмосфера е един от процесите на тераформиране на Червената планета. "За да има атмосфера, тя трябва да бъде задържана по някакъв начин, а гравитацията на Марс не е достатъчна. Едно от възможните фантастични инженерни решения е планетата да се огради със специална машина – Сфера на Дайсън, която да задържа атмосферата, да контролира слънчевото греене, след това да направим залесяване с растения, тъй като те са основни за поддържане на атмосфера. Всичко това в момента е фантастика. За да направим фантастиката по-близка до реалността, трябва да съчетаем знания от различни дисциплини“, обясни астрофизикът.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
49-ото Народно събрание
Първа лига сезон 2023/24
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: