Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
ДАМТН извърши проверки на 205 язовира, глобява 29 собственика
Автор: Екип Burgas24.bg 11:01 / 20.03.2017Коментари (0)952
©
В периода януари - март 2017 г. Държавна агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) извърши проверки на 205 язовира, за които по-рано бе дадена информация, че са с по-голям брой установени нарушения.

За установените неизпълнени предписания от предходни проверки и при наличие на основание за 29 собственика е стартирала процедура по административно-наказателно производство. За една част от собствениците все още не са изтекли сроковете за представяне на изискани писмени доказателства, след представянето на които, ще бъдат предприети действия за изпращане на покани за съставяне на актове.

Шест от проверените язовири са напълно изпразнени или се поддържат на минимално водно ниво. За други 3 язовира са изпратени документи и за тях е в ход процедура по извеждане от експлоатация.

В хода на проверките ДАМТН установи, че дадените по-рано предписания са изпълнени при 14 язовира, което не налага предприемане на административно наказателни мерки. На 129 от проверените язовира са поставени кратки срокове за изпълнение на даваните предписания, след изтичането, на които ще бъдат извършени нови проверки, с които да се установи дали същите са изпълнени.

Относно язовир "Лесура-1", община Криводол, при извършената проверка на 06.03.2017 г. е установено, че състоянието на язовирната стена и съоръженията към нея са в същото състояние, както при проверката, извършена от служители на Главна дирекция "Надзор на язовирните стени и съоръженията към тях" и от двете проверки на КОТЕСЯС през пролетта и есента на 2016 г. Дадени са нови предписания с кратки срокове. Изпълнено е предписанието за изграждане на сифон за понижаване на водното ниво в срока от 72 часа. Тъй като са установени други нарушения, допуснати от собственика, е изпратена покана до кмета на община Криводол за съставяне на акт.

Служителите в Главна дирекция "Надзор на язовирните стени и съоръженията към тях" на ДАМТН напомнят, че нямат компетенции и правомощия да дават оценка за техническото състояние на язовирните стени. Обръщаме внимание, че на собствениците на язовири, които единствено носят отговорност за състоянието на хидротехническите съоръжения, се налагат предписания за поддържане на водните нива в степен, гарантираща безопасната експлоатация на водните обекти.

Проверките на тези и всички останали язовири ще продължат през цялата година, при спазване Закона за водите и в рамките на правомощията на служителите в Главна дирекция "Надзор на язовирните стени и съоръженията към тях", в Държавната агенция за метрологичен и технически надзор.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Февруари 2017 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Мобилните оператори вдигат месечните абонаменти
Президентски избори в Русия
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: