ДПС няма да се регистрира днес в парламента заради Изборния кодекс

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (2)
09:28 / 16.09.2020
822
ДПС няма да се регистрира за днешното пленарно заседание, когато трябва да се гледат промените в Изборния кодекс. Причината е машинното гласуване и хаосът, който се създава.

Това обяви на извънредна пресконференция в парламента председателят на Движението Мустафа Карадайъ.

Той подчерта, че с този Изборен кодекс, който ГЕРБ предлагат, се създават предпоставки за хаос и манипулации. Кодексът на ГЕРБ не решава нито един проблем на изборното законодателство. 

"Това може да коства демократичността на изборите. Така наложеният проект на ГЕРБ не решава нито един от проблемите. Напротив, създава предпоставки за хаос и манипулации", категоричен бе той. 

ДПС настоява за машинно гласуване и машинно преброяване на бюлетините и  отчитане на резултатите от вота. Карадайъ отказа да отговори на журналистически въпроси и брифингът беше максимално кратък.

Пленарното заседание започва в 9 ч. Очаква се да се види дали ще бъде събран необходимият кворум за началото на дебатите.

Припомняме, миналия месец ГЕРБ внесе в проекта си за нова Конституция предложение за машинно гласуване. Именно темата за машинния вот стана повод за оставката на шефката на Изборната комисия.

Още през януари БСП настояваше за въвеждане на машинното гласуване още по време на последното обсъждане в парламента, включително и напуснаха парламента с ултиматум за това. На 12 февруари премиерът Бойко Борисов даде зелена светлина за изцяло машинно гласуване на следващите избори.

Вчера обаче на правна комисия ГЕРБ наложи едновременнно с машинното гласуване да има и хартиен вариант.

Виж коментарите (2)
Още новини от Национални новини:
Проф. Чорбанов: Дано в понеделник да не бъде обявена епидемия, ка...
За седмица с металотърсач на плажа си купуваш телевизор
ПП-ДБ има готовност да преговарят с ГЕРБ за общо управление, но п...
Асен Агов: Евроатлантическите партии трябва да се съберат, защото...
Какво ще е работното време по празниците за "Кауфланд", "Лидл", "...
Как работодател заплаши с уволнение свой служител, само защото е ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).