Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Да хапнеш и пийнеш в родопско село, а после в баварско - прилики и разлики
Автор: Екип Burgas24.bg 09:02 / 17.06.2021Коментари (1)1087
© Burgas24.bg
Снощи хапнах тази ципура в едно германско селско заведение. Струва 17 евро. Бирата е 3 евро. Седял съм много пъти в същото заведение, което е на гръцки емигрант, но едва вчера обърнах внимание, че заведението е не по-голямо от легендарната кръчма "Скара бира“ в родното ми село Бял извор. Имаше 12 маси с капацитет 50 души, но само около 15 клиенти", разказва гурбетчия от ардинското село, който работи във федералната провинция Бавария. 

Питаме го за приликите и разликите в селската кръчма в Родопите и селската "скара бира“ в Бавария.

"Голямата разлика е, че за тези 23 евро, които платих за рибата и двете бири, на село можех да почерпя целия персонал с по две ракии. Друго, което ми направи впечатление, бе персоналът на заведението. Собственикът бе много дружелюбен с клиентите, заговаряше се с всеки поотделно и работеше едновременно като барман и сервитьор. Отделно имаше още четирима сервитьори и  петима кухненски работници. Доста надут персонал при положение, че няма много клиенти, а минималната заплата е близо 2000 евро.

В родното ми село в Родопите кръчмата се поддържаше от един човек - той бе и собственик, и кръчмар, и готвач. И се справяше! Спомням си, че веднъж го бях попитал не му ли е трудно да върши цялата работа сам. "Трудно ми е, но иначе трябва да наема човек, да му платя заплата и осигуровки и за мен няма да остане нищо. После данъци, проверки и няма край. Трудна работа е да държиш кръчма на село в България" беше отговорил той“, разказва пред "24Родопи" нашенецът.

В Германия все още сервитьорите обслужват с маски и дезинфекцират масите след всяко отсервиране, локдаунът бе непрекъснат от есента, отбелязва още той.

"И друг плюс за родното село. Като седнеш в някоя кръчма у дома, се познаваш с всеки. Наистина си като у дома. Комуникират си всички от най-различни маси. Докато тук всяка маса е като изолирана от другите, а хорската глъч не съществува“, подчертава гурбетчията, спомняйки си старите времена, когато в родопската "Скара бира“ нямало места и клиенти стоели прави с бира в ръка.

Други сядали на стъпалата пред кръчмата, чуквали се с кафявите бутилки и бодвали от мезето в пластмасовата тарелка, поставена върху бетона."Какво имаше в тарелката ли? Естествено, най-вкусната печена на скара - наденица от времената на Тато. Първата ни поръчка винаги беше "две бири и една порция "кучешка радост“, завършва носталгичния си разказ гурбетчията.

А приликите, бе, човек!?

"Ковид. И на двете места може да се чуе да се говори за коронавируса и ваксините. И на двете места могат да се чуят и конспиративни теории, ама пак има разлика. В Германия си говориш тихо, колкото да се чувате с приятеля по маса. На село отвориш ли темата и става като партийно събрание. Едно време така коментирахме мачовете на "Левски", днес ми казват по телефона, че се "палели" за коронавируса", отговаря нашенецът.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Пак тъпотии. Къде е Бавария,къде Бял извор,че да правиш аналогия с цените. Той затова е платил 23 евро за една ципура и две бири,щото сервитьорите не взимат по 2000 лв.тук,както там 2000Евро. А и там си има клиентела ,затова има персонал. Това,че той е бил във време в което няма клиенти е разбираемо! Утре,като почне да има няма да тръгне да си търси сервитьори. Докато тук няма кой да му работи в Бял извор на онзи дето се справял сам. Навремето нямаше частни кръчми! Носталгията е ,като гъдела...Приятно е,ама понякога става досадно. Да се умиляваш на бира Веро 11 и "кучешка радост" е от спомена,че си бил млад. Сигурно щеше да му е хубаво тогава да яде и нещо по завързано!
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: