Да очакваме ли по-високи сметки за ток?

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
14:00 / 13.03.2022
835
След като падне мораториумът не очакваме да се повишат сметките ни за ток на битовите потребители, заяви енергийният министър Александър Николов в "Тази неделя“.

"Няма причина, България към момента е с достатъчно ресурси за производство на конкурентна цена, така че мисля, че в текущия си състав Комисията за енергийно и водно регулиране работи, за това да бъдат удържани разходите на битовите потребители“, коментира Николов.

Що се отнася за скока на цената на природния гази и компенсации на бизнеса, който го ползва, Николов заяви, че такава помощ за индустрията не се предвижда.

По думите му консумацията на България на природен газ не е толкова висока и производството на електроенергия не е толкова зависима от синьото гориво.

"Предложението на "Булгаргаз“ за увеличение на цената се случва в конкретен момент, в който има сериозно напрежение на пазарите вследствие на войната. Всички компонентите се бяха повишили много над 40%. Сега добрата новина в случая е, че след последната седмица цените се успокоиха значително“, каза Николов.

"Вероятно е да има драстично увеличение на цената на газа, но усилията, които положиха "Булгаргаз“ и "Булгартрансгаз“ за мен беше малко странно, че никой не го отбеляза. На 3 март хора от градивната опозиция си позволиха да разпространяват откровено неверни твърдения. Имаше дори състав за набеждаване на престъпление“, смята Николов, който отбеляза, че цената на синьото гориво е по-ниска от другите страни в Европа. 

Според него, ако войната в Украйна бъде прекратена, съвсем логично е, че цените ще се върнат на нормалните нива, увери Николов и добави, че при необходимост ще бъдат предприети компенсаторни механизми за битовите потребители през следващия отоплителен сезон.

Инициирани са разговори за по-големи количества газ от Азербайджан, Гърция и Турция. Доставката на втечнен газ изисква анализ на всички съседни държави около нас, каза Николов. По думите му страната ни има големи възможности за алтернативни доставки. 

В момента не се водят преговори с "Газпром“ за новите дългосрочни договори, "защото човешкият живот е по-важен“ и се води война, а и в тази ситуация не може да се говори за по-добри условия, това става в спокойна ситуация, коментира Николов.

Преговори може да започнат през втората половина на годината и то само ако няма война, категоричен е Николов.

Виж коментарите (0)

Още по темата (375):
28.10.2022 Нашенци луднаха, разграбиха магазините за електроуреди
14.07.2022 Може да останем и без парно тази зима
01.07.2022 Стартира приемът на документи за отпускането на помощи за отопление
20.04.2022 В столицата отново заваля сняг
20.04.2022 Това видео не е правено на 20-ти януари!
20.04.2022 Великден и пролет ли? По-добре вижте какво се случва в планините
Още новини от Национални новини:
Станишев: Много войводи, малко четници
Половината безработни у нас са със средно образование
Шофьор остана без работа заради фалшиво положителни тестове за на...
Корнелия Нинова: Днес ни чака много сериозно решение
Хлебар: Поредният предизборен фойерверк!
Тодор Капитанов: Кодексът на труда е най-нарушаваният закон у нас...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).