Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Да припомним: Депутатите искат по-леки присъди за дрогираните шофьори
Автор: Екип Burgas24.bg 16:33 / 20.04.2020Коментари (4)1380
©
Депутати от управляващото мнозинство и техни колеги от "Воля" и ДПС предлагат да се смекчат наказанията за шофьорите, хванати с дрога на пътя, пише вестник "Сега" в началото на годината.

По-либералният режим ще се прилага за водачите, за които е доказано, че наркотикът не е повлиял на поведението им на пътя, или когато употребата се установява на базата на свидетелски показания или със специални разузнавателни средства. Законопроектът за промяна в Наказателния кодекс е качен на сайта на парламента.

Според НК всяка употреба на наркотици е престъпление. За разлика от алкохола, където за престъпление се счита само шофирането след употребата на алкохол над 1,2 промила, при наркотиците няма граница. Самите тестове за дрога отнемат седмици, а понякога и месеци.  

"Установяването на метаболит в организма към момента на деянието означава единствено, че някога във времето лицето е употребило наркотично вещество, като е възможно да се касае за период от часове, дни, седмици или дори месеци, и вредният ефект от злоупотребата да е отминал", пишат депутатите си в мотивите. Според тях, ако наркотикът не е повлиял по никакъв начин на поведението на шофьора, водачът не трябва да бъде наказван.

 

Депутатите предлагат употребата на наркотици да се установява чрез тест на слюнката, а след това - с кръвна проба. "Ако се докаже наличие на наркотично вещество в слюнката, при това с утвърдените тестери, чиито настройки, специално предназначени за контрол на шофьори, показват положителен резултат само в кратък период след употребата, може да се приеме, че наркотичното вещество оказва влияние и върху реакциите на водача", пишат в мотивите си те.

На практика депутатите са се загрижили за случаите, в които тестовете за наркотици показват наличие на наркотик, който обаче е бил употребен преди време. Предложението подобна употреба да се доказва чрез всички допустими по НПК средства - веществени доказателства, свидетелски показания, специални разузнавателни средства и др., противоречи на идеята този вид деяния да следят от контролните органи, отговарящи за безопасността на движението, и наказателното производство да започва след проверка на пътя.

"След криминализирането на управлението на МПС при употреба на наркотични вещества или техни аналози, част от съдебната практика споделя тезата, че не е достатъчно деецът само да е употребил, а е необходимо поведението му да е повлияно от приема",  пишат депутатите. Както винаги обаче, съдебната практика е противоречива - в друга част от съдебните решения се твърди, че е достатъчно лицето да е управлявало автомобил след употреба на наркотични вещества, като няма значение каква е концентрацията и дали това е повлияло на поведението на водача.

Според вносителите с предлагана промяна "въпросът ще бъде разрешен чрез баланс между стремежа към нулева толерантност спрямо подобни прояви и основният принцип, че за да се обяви за престъпление, деянието трябва да е общественоопасно".



Още по темата: общо новини по темата: 190
21.01.2024 »
31.12.2023 »
19.09.2023 »
27.07.2023 »
25.07.2023 »
24.07.2023 »
предишна страница [ 1/32 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Младите са такива-не им се работи,мързелуват ,лежат по цял ден.
0
 
 
Ако си с положителен резултат за марихуана, а си пушил преди седмица или дори 2 дена тихо и кротко в къщи. Това какво общо би имало с нещо което е станало или не в момента на теста? Говоря за марихуана, това си расте на Земята преди да има закони и преди да се родите тия дето толкова гневно реват против нея... Разни синтетики и тежки пристрастяващи наркотици не коментирам! Колко катастрофи стават в Холандия примерно заради това? Колко стават у нас заради това? Може би 1% от общите... Да видим как ще се защитите сега?
+9
 
 
Мамините им синчета и дъщери са все наркомани.Какво да искат.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2020 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Газови доставки
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Нова серия протести в подкрепа на "Мини Марица Изток" блокират АМ "Тракия"
Реформи в БДЖ
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: