Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Да си купим хляб и кисело мляко скоро може да стане лукс
Автор: Екип Burgas24.bg 10:56 / 07.10.2022Коментари (0)501
©
"Един от най-големите проблеми в нашата страна е, че хората не са подпомогнати по най-добрия и ефективен начин. Ние не търсим индивидуалната подкрепа за всеки един човек, който е в риск от бедност. Най-уязвимите хора са възрастните. Проблемът е, че инфлацията много бързо се покачва, а ние изоставаме с покачването на доходите. Както вървят нещата, да си купим хляб и кисело мляко ще стане лукс", заяви бившият зам.-министър на труда и социалната политика Султанка Петрова в ефира на "България сутрин". 

По думите на икономиста Преслав Райков най-вероятно през декември и януари инфлацията ще бъде около 20%, но имаме много непредвидима ситуация. 

"Води се война, и икономическа, която може да изстреля инфлацията в следващите 6 до 9 месеца и над 20%. Догодина лятото ще трябва да се финансираме по външния си дълг на нива от 6 до 8%", допълни гостът. 

Икономистът изтъкна пред Bulgaria ON AIR, че единственият начин да повишим доходите, е да работим повече, да има повече бизнес, а не да събираме повече данъци.

"Идеята на преизчислението на пенсиите беше да се постигне справедлива пенсионна система. Да се направи така, че разликата между старите и новите пенсии да се минимизира, защото в годините заплатите растяха, а пенсиите изоставаха в своите увеличения и стана така, че хора, които са имали един и същ принос в пенсионната система, имаха разлика в пенсиите до няколко стотин хиляди лева", посочи Султанка Петрова.

Тя отбеляза, че средното увеличение на пенсиите след преизчислението е 123,71 лв., а средната пенсия ще бъде 721 лева, като увеличението става на няколко групи. 

"69% от тези хора, които ще получат увеличение, пенсиите им са отпускани от 2007 години досега. Ковид добавката не биваше да се слага към пенсиите, а да бъде изплатени чрез социалната система", допълни бившият зам.-министър на труда и социалната политика.

"Не мога да нарека това увеличение, а е по-скоро индексация към пазарната икономическа среда. Този ръст е изяден. Трябваше по-рано да се направят изчисления откъде да дойдат тези пари, защото инфлацията може да скочи много сериозно. Надявам се правителството, което ще управлява, да вкара малко по-детайлно планиране на разходите. За мен мерките от Ковид пандемията трябва ясно да се преструктурират", заключи Райков.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Матури 2023 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Лято 2024
Грипна епидемия обхвана страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: