Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Дама от Бургас показа касова бележка: Срам ме е! Не са нормални тези неща в XXI век
Автор: Екип Burgas24.bg 09:39 / 16.05.2023Коментари (4)40020
Екскурзоводът Евелина Пулева разказа за неприятни преживявания, които са се й случили в Калофер, Карлово, Сопот и Копривщица. Тя е възмутена, че нейния лиценз като екскурзовод, не важи в музея в тези градчета:

"Моят лиценз е просто една хартийка и задължително трябва да платя за беседа, иначе не мога да разказвам в музея", пише тя.

Съща така обръща внимание и на лошите санитарни условия в музеите, много от които тоалетните в не се поддържат.

Срам ме от състоянието на българските музеи и общини, в които има туристически обекти от национално значение. Срам ме е от чиновническото съсловие в националните ни музеи, от безпардонното отношение в Копривщица.


Преди време си казах, че повече няма да пиша писма и изявления, но не мога да не опиша какво преживях професионално в тези два дни на ученическа екскурзия.

Започвам с уточнението, че групата от ученици и учители в страхотна, любознателна, търпелива и най-вече послушна. 

От 1997 г. работя като екскурзовод, а от 15.08.2016 г съм лицензиран такъв от Министерство на туризма, асистент по екскурзоводство към Университет "Проф. д-р Асен Златаров".

Оказа се, че в НЦ "Васил Левски" в Карлово, моят лиценз е просто една хартийка и задължително трябва да платя беседа, иначе не мога да разказвам в музея. Такива били правилата. Строиха се охрана, уредник, касиер и пр...

Обяснихме, че си следваме план на екскурзията и тя върви в хронология и че децата са малки, а аз преценям заедно с учителките как да поднеса информацията до тяхното ниво.

Излизайки си заплатих беседата, която изнесох на учениците в музея. Проведох спорен разговор с музейния екскурзовод и обещах да отправя въпрос към министър Илин Димитров: Ние, които сме завършили  туризъм и сме учили география, история, какви сме с нашите лицензи? 

В цял свят лицензираният екскурзовод е уважаван, в много музеи той се чекира с лиценза си.

Сега влизам и в конкретика като част от бизнеса. От нас се изисква отваряйки обект да имаме тоалетни, умивалници, категоризации документации и още куп неща, за които ни проверяват ежедневно. Какво се изисква, господа министри, кметове и чиновници от държавните институции?

- Къща музей "Иван Вазов“ (Сопот) - една стара тоалетна, неподдържана.

- Музеите в Копривщица- НЯМА тоалетни. Две градски вмирисани тоалетни, едната не работи само взима стотинки, а другата не знам как да я опиша - ужас! От музеите те препращат в сладкарницата/ частен сектор/, а те пък в градската тоалетна.

Варианта е да се напикаш в гащите или да се върнеш до тоалетната на паркинга/две на десет автобуса/ мръсни.

И тук държавата е виновна, колко пъти писали писма до институциите, кметството съдействие

НЦ "Христо Ботев" тоалетна- Няма. От там те пращат в Музея на дантелата- , те вече в чудо се видели хората и сложили 0,50 лв. такса. Чисто и поддържано, красив музей вежлив персонал, но с подкрепата на частен сектор.

Представете си сега как се чувствах на 06.01.2023г с група чужденци на леденото хоро и 175 г. от рождението на Ботев. Хиляди туристи, няма паркинг, няма тоалетна, в музея беседата се плаща, ама на чужд език предварителна заявка, а то и сега било празник, телевизии, интервюта... Чужденците с ококорени очи ме успокояват.

Питам:


За какво ми е този лиценз?

Трябва ли да заплащаме екскурзоводски беседи при положение, че с групата пътува лицензиран екскурзовод?

Нормално ли е в музеите да няма тоалетни?

Каква е ролята на музейния екскурзовод?

Задавам този въпрос, защото те самите не знаеха какви са техните права и какви са моите!

Очаквам отговор, който институциите могат да отправят и по имейл на трите НПО- та на екскурзоводите или на БРТК - Бургаска регионална туристическа камара.

Може и в профила ми във фексбук, който напоследък стана място за решаване на проблемите в държавата.

Не са нормални тези неща в XXI век да нямаме санитарни възли в музеите.

Уточнявам, че не съм привърженичка на това да решаваме проблемите във фейсбук, но за съжаление ефектът е по- добър от официално писмо, чийто отговор е "Благодаря Вашето писмо е входирано под номер..."









Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Мен пък ме е срам от такива екскурзоводи! Вместо да застане на страната на колегата си и да обясни защо се дават тези 15 лв. за цяла група, защото този музей трябва да се издържа от входна такса и от такси за беседи, а не само от държавата, то затова няма и тоалетни, а музейните работници са едни от най- ниско платените в България, а на много места са и голи патриоти и на доброволни начала. За 15 лв такъв шум, иначе като отидем в чужбина даваме по 20-30 евро за вход да гледаме крадени артефакти от цял свят, а нашето, родно, неподправено го искаме без пари!
0
 
 
Истината, драги ми съграждани, е че на НИКОЙ не му дреме за Вас. На господата отгоре им пука просто да плащате данъци, а какво става после - няма значение. Кмета, общината, съветниците - на никой не му дреме дали има тоалетна. Нито какви са условията. Обаче когато заговорим за това къде отиват таксичките и защо не се реинвестират - ето там става интересно. Потъват някъде... там търсете разковничето !
+3
 
 
Какви тоалетни в музеите, то в град като Пловдив няма и трябва да плащаш по заведенията и да се представяш като "пикльо", дето ще се напикае на улицата. Една тоалетна на центъра и това е, спасявай се.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: