Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Даниел Митов: Ние настояваме за коалиционно споразумение
Автор: ИА Фокус 09:53 / 26.06.2023Коментари (0)509
© Фокус
Среща с ПП трябва да има, формулата на управление, измислена до момента, не е изцяло работеща, а от ГЕРБ настояват за коалиционно споразумение с ясно разписани механизми. Това коментира пред NOVA зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов.

"Още в началото казахме на колегите от ПП и ДБ, че това, което предлагат няма да сработи. Не напразно в демокрациите са измислени коалиционните формули. Коалициите не се създават, защото някакви хора много си допадат. А защото когато се конструира парламентарно мнозинство, да се разпределят отговорностите. Всеки да има мотив да брани мнозинството и да следва ясно разписани приоритети в това коалиционно споразумение", каза Даниел Митов.

Той отхвърли обвиненията, че ГЕРБ са поели ангажимент за създаването на борд по назначенията, а всъщност такъв няма.

"Ние настояваме за подобен тип механизъм, за коалиционно споразумение, което ясно да разписва механизмите. Отначало им казахме, че ако няма такива механизми, няма как да има работещо мнозинство", каза Митов.  

За седемте точки на ПП, Митов каза, че от ГЕРБ можели да им измислят и 127 точки.

"Подобен тип точки се пишат съвместно, в коалиционен разговор. 1-2 седмици, месец – колкото е необходимо – толкова. Въпросът е да съдържа необходимите елементи, така че в крайна сметка да функционира правилно. Да има механизъм, през който се правят назначенията", каза Митов.

Той даде за пример министъра на спорта. 

"Назначил за зам.-министър ръководителката на неговата дипломна работа, защото й бил обещал. Това му е мотивът. Призовавам Денков да си влезе във функциите. Те започват да си правят каквото си искат", каза Митов.

"Казахме на колегите лакомията им за власт да не е толкова очевидна, че и за тях няма да е полезно да преядат с власт, защото бързо ще започнат да правят грешки и това ще си проличи. Ние виждаме единствено само желание за завладяване на все  повече позиции и власт, без компетентност. Предлагат ни за областен управител на Варна дама, която няма никакви квалификации за това", каза Митов.

Той продължи, че от ГЕРБ настояват на всички позиции да се назначават компетентни хора, с общо съгласие, защото после отговорността щели да я носят всички.

"Утре ако стане нещо, кой носи отговорност за този човек?", попита Митов.

Относно обвиненията, че ГЕРБ гласува с "Възраждане", той каза, че ГЕРБ никога не са влизали в договорки с тях.

"Те са самостоятелна политическа партия, която понякога гласува и с ПП, и с ДБ. Ако ще говорим, да сядат и да говорим. Много обичат да са жертва", каза Митов.

От ГЕРБ продължават да настояват Димитър Радев да продължи с още един мандат като управител на БНБ.

"За мен той е най-адекватният управител на БНБ. И е съвсем логично, човекът, свършил толкова много работа по подготовката за влизането ни в Еврозоната, да продължи да управлява БНБ още един мандат", каза Митов. Дали ПП имат алтернатива на Радев, той не знаел.

Даниел Митов коментира и последните събития в Русия. Според него това, което се случи, не е било неочаквано.

"Още преди 5 месеца говорихме за това, че частните военни компании започнаха да се роят, някои от олигарсите започнаха да си правят. В руската история, винаги когато се очертава загуба във война, която Русия е започнала, се получава това – смут в Русия. Хора с оръжие се връщат от фронта и насочват оръжието срещу собствените си управници. Не е за пръв път, историята се повтаря", каза Митов.

Според него това не е режисура, а естествен процес.  

"Пригожин беше изпратен на фронта, за да бъде убит и да бъдат избити неговите хора. Това беше замисълът. В Кремъл си дадоха сметка, че подобни частни военни компании могат да се превърнат в огромен проблем след това. Има слухове, че руската армия е издавала позициите на "Вагнер" на украинците, за да бъдат обстрелвани. При оттеглянето на "Вагнер" от Бахмут пътят им за отстъпление беше миниран. Съмненията са, че е имало директна заповед от Министерството на отбраната за това", коментира още Митов.

След операцията на "Вагнер" си проличали 2 неща, смята Митов.

"Едното е - още при започването на войната си пролича слабостта на руската армия. А сега при този бунт на Пригожин си пролича и вътрешнополитическата слабост на Кремъл и това, че не владее ситуацията в страната. 25 000 главорези за часове овладяха Ростов на Дон",  коментира зам.-председателят на ГЕРБ.

"Очевидно е, че частните военни компании са заплаха за Кремъл. Още преди бунта на Пригожин Путин издаде указ частните военни компании да подпишат договори с Министерството на отбраната и да минат под командването на министъра на отбраната. Пригожин отказа това. Не е ясно  дали Путин ще излезе по-силен от цялата работа. Сега си пролича слабостта му и на неговото обкръжение. Сигурен съм, че ще се появят други мераклии", коментира Митов.



Още по темата: общо новини по темата: 1289
09.04.2024 »
08.04.2024 »
05.04.2024 »
05.04.2024 »
05.04.2024 »
04.04.2024 »
предишна страница [ 1/215 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
Алексей Навални почина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: