Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
"Дари храна, дари любов" помага на възрастни хора
Автор: ИА Фокус 16:20 / 30.11.2023Коментари (0)518
© Facebook
Кампанията "Дари храна, дари любов" е ориентирана към най-нуждаещите се хора от Северозападна България, тъй като този район е доста обезлюден и беден. Целевите ни групи са селата с по 10-15 жители, в които няма дори магазини за хранителни продукти. Това каза един от инициаторите на кампанията – Ваклина Стоянова, в предаването "Човекът на фокус" на Радио "Фокус"

Организаторите подемат благотворителната кампания в помощ на възрастните хора през 2019 г., когато са в 11. клас. В момента те са студенти, работят, но отделят немалко време и за организацията на кампанията и пътуванията си в страната. "Трудно отделяме време, но отделяме, защото за нас е удоволствие да движим цялото нещо. Не го усещаме като задължение, като натоварване", категорична е Ваклина Стоянова.  

Кампаниите по събиране на хранителни продукти от първа необходимост се организират няколко пъти в годината в столицата, като след това доброволците ги раздават в малките села в Северозапада, основно в Монтанско.  

"Не ги раздаваме само по празниците, раздаваме ги през цялата година, тъй като събираме доста. Успяваме да ги раздаваме почти всеки месец. Организираме се с другите доброволци и пътуваме до селата, до самите домове на хората. Идеята е, освен да раздадем храната, да прекараме време с тях, да си поговорим. Част от тези хора не могат да стигнат дори до съседите си, да направят някаква връзка, да си поговорят. Много от тях имат истории, които са несподелени, мъдрости, които са неизслушани", каза Ваклина Стоянова. 

Когато възрастните хора имат нужда от помощ, помагат и в решаването на чисто битови проблеми.  

Миналата година около коледната кампания успяват да съберат около 1,3 тона храна, която е разпределена между 220 души. "Тази година се радваме на много голям интерес в социалните мрежи, което е прекрасно. Очакваме да съберем много повече храна и съответно да достигнем до много повече възрастни хора", каза Стоянова.  

В момента екипът от доброволци е около 20 души. "Надяваме се да се разрасне, тъй като помощ винаги ще е необходима, дори само в транспорта, дори само в подредбата на продуктите в събирателните пунктове", призова Ваклина Стоянова. 

Румяна Русева разказа, че основна част от кампанията са разговорите с хората. "С бабите и дядовците в кампанията се виждаме по няколко пъти в годината и там определено става една много лична връзка, срещи, които помним месеци след това, заради многото истории, които са ни разказали, и заради съветите, които дават, най-вече заради емоцията, която ни предават, когато ни видят, защото това е едно от щастливите неща в живота им", разказа тя.  

На 2 декември предстои коледната кампанията по събиране на хранителни продукти, като за първи път пунктовете ще бъдат два – на ул. "Кърниградска" 4 в центъра и на бул. "Александър Малинов" 51 в "Младост". Пунктовете са отворени между 11:00 и 16:00 часа.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Олимпийски игри в Париж 2024
Хороскоп за деня
Лято 2024
Гръмна склад за фойерверки край Елин Пелин: Има пострадали!
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: