Дават по-голяма власт на учениците, ще управляват с директора?

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
14:59 / 21.05.2012
904
Учениците ще имат думата за наказанията, които да залягат в правилниците за вътрешен ред. Това предвижда създаването на ученически съвети, които да имат равен глас с този на учителите. Хлапетата ще вземат участие и в избора на предмети, които да включват учебните програми.

Сформирането на ученически съвети е залегнало в проектозакона за училищно образование и се подкрепя от Агенцията за закрила на децата. Идеята е да се даде по-голяма власт на учениците, които да управляват школото заедно с директора. В съветите ще могат да членуват всички възпитаници на учебното заведение до 18 години, като
от всеки клас ще се избира по един представител. Лидерите на ученическите съвети от даден район пък ще се обединяват в друга нова структура - "Общински съвет на децата", който ще бъде консултативен орган към кмета на населеното място.

Така средношколците ще участват и в градоустройството и ще бъдат част от работните групи на общинския съвет. Предвижда се и сформирането на областни ученически съвети, както и съвет на децата към Държавната агенция за закрила на децата.

"Ако се даде свобода на учениците да вземат решения за бъдещето си и за училището, да поемат отговорността за постъпките си, те ще могат да вземат правилни и мъдри решения. Заедно със семейството, училището е най-важната движеща сила за създаването на информирани, отговорни и активни граждани", каза заместник-образователният министър Милена Дамянова по време на форума "Децата в подкрепа на институциите".

Инициативата бе подкрепена от омбудсмана на България Константин Пенчев, кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова и председателя на Държавната агенция за закрила на децата Калин Каменов.


Източник: в. "Монитор"

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Борисов: С нашия глас ще направим така, че ЕС да се управлява доб...
Росен Желязков: Европа е преживяла най-кървавите и опустошителни ...
Градушка удари пловдивско село, унищожи цялата реколта
Главчев разпореди да се ускори изграждането на Националната детск...
Хиляди Ботеви поклонници се стекоха на връх Околчица
Само за ден: МВР хвана 38 пияни и дрогирани зад волана, петима от...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).