Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Дебитните карти без данък лихва
Автор: Екип Burgas24.bg 11:06 / 13.10.2012Коментари (15)950
© Burgas24.bg
Новият налог върху лихвите по депозитите ще важи само за сметки с фиксиран срок, обяви председателят на бюджетната комисия в НС Менда Стоянова в ефира на bTV. По думите й предложеният от финансовото министерство данък няма да засегне разплащателните сметки като дебитни и кредитни карти, а само вложения в банките с договор за определена сума и срок.

"Облагането ще се отнася само за депозитите с договор, който включва срок, в който сумата не е на разположение на вносителя", поясни депутатката от ГЕРБ. Общо парите по сметките на физическите лица у нас са 32 млрд. лв., около 75% от тях са с малки суми - до 1000-2000 лв., които в огромната си част на практика не са депозити и няма да бъдат облагани, заяви Стоянова.

Междувременно министърът на финансите Симеон Дянков също коментира предложения налог. Той обяви, че категорично държи на данъка, който трябва да внесе справедливост в законодателството.

"В България на каквато и работна заплата да работиш, се облага трудът задължително за всички. Защо ако работиш на минимална работна заплата примерно, а са решили още 2006-2007 г. между другото хората на Станишев, че това се облага, а пък ако имаш много пари и си си ги сложил в банката, това не се облага. Това за мен е несправедливо", мотивира предложението за налог върху лихвите по депозитите Дянков.

По думите му при депозит от 1000 лв. данъкът върху печалбата от тази инвестиция ще възлиза на 30 стотинки месечно или около 4 лв. на година.

"Ако, разбира се, имаш 20 млн. лв. на депозит, тогава ще плащаш 800 хил. лв. на година", поясни държавният ковчежник.

С въвеждането на новия налог в държавната хазна ще влизат и приходи от депозитите в чужбина. По този начин България се включва в европейската банкова система и ще получава данъци от депозитите на своите граждани извън граница - практика, която е и задължение на страната ни към други държави с подобно законодателство, обясни Дянков.

Според вицепремиера няма опасност богатите да намерят вратичка от данъка и цялата тежест да падне върху по-бедните хора. По думите му в закона са вкарани такива текстове, че да не може да се избяга от налога.

"Ако хората си мислят, че могат да отидат в друга държава и по този начин да го покрият, но понеже ние имаме двустранни споразумения не само с всичките останали европейски държави, а с Швейцария, с Турция и др., няма да могат да го избегнат", коментира финансовият министър.


Източник: в. "Монитор"








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 13.10.2012 г.
+2
 
 
Като не искат да облагат малките депозити да направят необлагаем минимум примерно 2 000 лева на депозит.
+2
 
 
Към някои от предишните коментатори- абсолютно съм съгласен, че: 1/всеки съвестен данъкоплатец трябва да плаща данъците си и 2/ да 1, 2 или 10 лева годишно няма да доведат до ново значително обедняване. Въпросът е по- скоро принципен. Правителството е пример за непостоянство и непоследователност. Веднъж казва: "Няма да повишаваме данъчната тежест" и след това- нов данък на хоризонта. Преди 2-3 седмици: "Няма да въвеждаме данък лихва" и сега- точно обратното.
+3
 
 
Менда Стоянова, нали знаете, че на всяко прасе му идва Коледата?! И вашата наближава. Изборите са близо. Тогава свинстването ви ще приключи. И като шеф на Данъчното и сега сте все един и същи нищоправец, който само яде и все не му стига...
+1
 
 
кво да коментираш ... заплатите ли , горивата ли , живота на кредит ли . . . само хубави неща ни чакат ...
+1
 
 
Българинът се размърдва единствено, ако му посегнат на ракията, или поискат да го обложат с някой данък (въпреки, че НЕ плаща данъци по принцип). Но задължително иска високи пенсии, майчинство, здравеопазване, пътища, помощи.... и ако може друг да ги плати. Тук всички са дребни тарикати (мислещи се за "едри") и затова сме последни в Европа. Но пък нямаме равни в измамите! Не виждам какъв е проблемът, ако от 100 000 лв в банката печелиш още 4600 лв, вместо 5000 лв годишно (при срочен влог)? В чужбина ли ти потъват парите или спонсорираш собствената си държава (родителите си пенсионери)? Ако не променим начина си на мислене (и работа), не само няма да стигнем Европа, а ще надминем и Сомалия по мизерия. ;))
Aнонимен
на 13.10.2012 г.
+1
 
 
пълно безумие, нищо добро не се случи за 4 години.. сега и това.
Aнонимен
на 13.10.2012 г.
+1
 
 
"...имаме двустранни споразумения не само с всичките останали европейски държави, а с Швейцария.." Още един географик в правителството!
Aнонимен
на 13.10.2012 г.
0
 
 
Можете да го духате!
Aнонимен
на 13.10.2012 г.
+2
 
 
За да вложа пари в банка ,първо съм заработил сумата и съм платил данък.Сега върху нея се налага втори данък.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Откриха тяло на мъж в запален автомобил в кв. "Драгалевци"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
Изграждане на Национална детска болница в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: