Дебитните карти без данък лихва

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (15)
11:06 / 13.10.2012
952
Новият налог върху лихвите по депозитите ще важи само за сметки с фиксиран срок, обяви председателят на бюджетната комисия в НС Менда Стоянова в ефира на bTV. По думите й предложеният от финансовото министерство данък няма да засегне разплащателните сметки като дебитни и кредитни карти, а само вложения в банките с договор за определена сума и срок.

"Облагането ще се отнася само за депозитите с договор, който включва срок, в който сумата не е на разположение на вносителя", поясни депутатката от ГЕРБ. Общо парите по сметките на физическите лица у нас са 32 млрд. лв., около 75% от тях са с малки суми - до 1000-2000 лв., които в огромната си част на практика не са депозити и няма да бъдат облагани, заяви Стоянова.

Междувременно министърът на финансите Симеон Дянков също коментира предложения налог. Той обяви, че категорично държи на данъка, който трябва да внесе справедливост в законодателството.

"В България на каквато и работна заплата да работиш, се облага трудът задължително за всички. Защо ако работиш на минимална работна заплата примерно, а са решили още 2006-2007 г. между другото хората на Станишев, че това се облага, а пък ако имаш много пари и си си ги сложил в банката, това не се облага. Това за мен е несправедливо", мотивира предложението за налог върху лихвите по депозитите Дянков.

По думите му при депозит от 1000 лв. данъкът върху печалбата от тази инвестиция ще възлиза на 30 стотинки месечно или около 4 лв. на година.

"Ако, разбира се, имаш 20 млн. лв. на депозит, тогава ще плащаш 800 хил. лв. на година", поясни държавният ковчежник.

С въвеждането на новия налог в държавната хазна ще влизат и приходи от депозитите в чужбина. По този начин България се включва в европейската банкова система и ще получава данъци от депозитите на своите граждани извън граница - практика, която е и задължение на страната ни към други държави с подобно законодателство, обясни Дянков.

Според вицепремиера няма опасност богатите да намерят вратичка от данъка и цялата тежест да падне върху по-бедните хора. По думите му в закона са вкарани такива текстове, че да не може да се избяга от налога.

"Ако хората си мислят, че могат да отидат в друга държава и по този начин да го покрият, но понеже ние имаме двустранни споразумения не само с всичките останали европейски държави, а с Швейцария, с Турция и др., няма да могат да го избегнат", коментира финансовият министър.


Източник: в. "Монитор"

Виж коментарите (15)
Още новини от Национални новини:
Ето кой е загиналият при инцидента с Кирил Петков
Д-р Миндов: Почва като обикновена вирусна инфекция
Борисов попита защо правителството на Кирил Петков не е сменило р...
Експолицаят Караджов, осъден на доживотен затвор се е барикадирал...
Лоши новини за любителите на лова у нас
Кирил Петков с първи коментар след катастрофата


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).