Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Деца от цяла България закриха Българското председателство със забавен тех ден
Автор: Екип Burgas24.bg 09:54 / 02.07.2018Коментари (1)1440
Ученици от цяла България закриха Българското председателство на Съвета на ЕС 2018.

Mega Dojo Sofia 2.0 събра отново над 350 деца на уникален тех ден в НДК, който завърши със сглобяването на светеща карта на Европа. В специално създадените за децата работилници, те свързваха отделните елементи, едновременно с игри, умни анкети и учене на факти за Европейския съюз и държавите членки.

В продължение на няколко часа с помощта на ментори и доброволци децата се запознаваха със забавни тех проекти, установяваха практическата връзка между технологиите и ученето, програмираха игри, правиха презентации и мобилни приложения, строиха известни сгради. В работилниците те се научаваха и как да разпознават фалшивите новини и какво е безопасното поведение в интернет.

Празникът откри дигиталният шампион на България Гергана Паси. Българският еврокомисар с ресор Цифрова икономика и общество Мария Габриел приветства участниците във форума. Всички тези млади хора са мотора и изразителя на това цифрово общество, в което живеем. Гордеем се с тях. Те ни карат да се чувстваме уверени, че това общество, за което говорим, вече е реалност и ние заявяваме своето лидерско място в тази реалност, каза Мария Габриел.

Заместник-министърът на образованието Деница Сачева приветства учениците с пожеланието и към тях и към институциите да бъдат по-креативни и уверени в себе си. Тя сподели, че когато е кандидатствала в езикова гимназия са й кавали, че всеки език е прозорец към света, но английският е вратата, а днес тя допълва, че всеки език е прозорец към света, но кодирането е вратата.

Когато бях дете нямаше дори мобилни телефони. Имаше една игра на една машина с игра с тухлички и толкова много се бях пристрастила към нея, че всичките пари, които ми даваха нашите ги похарчвах там и даже се опитвах да работя допълнително, за да играя – тази лична история от свето детство разказа и Анке ден Оуден, генерален директора на "Майкрософт“. Тя се обърна специално към момичетата в залата е сумите: "Светът на високите технологии има нужда от вас и аз искам да ви видя в него“.

За мен е голямо удоволствие, че преди шест месеца открихме Българското председателство с деца и в последния ни ден като председатели на Съвета на ЕС го закриваме отново с деца. Благодаря на дигиталния шампион на България Гергана Паси, на прекрасния екип на Дигитална национална коалиция и на доброволците на CoderDojo България, с които дадохме началото на събитията в НДК с първия ни уъркшоп по програмиране. Това написа и министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова във Фейсбук, чиято програма по предаването на щафетата на Австрия днес не й позволи да присъства на събитието.

Детският уъркшоп се провежда под патронажа на Министерство за Българското председателство на Съвета на ЕС. Негови организатори са CoderDojo България и Дигитална национална коалиция  с подкрепата на Майкрософт България, Виваком и UBER Engineering Sofia. В съответствие с приоритетите на Българското председателство на ЕС, целта на Mega Dojo е да подкрепя и вдъхновява бъдещите творци, предприемачи и иноватори. Организаторите искат да предоставят възможност на децата да се подготвят за бъдещето, в което технологиите ще играят все по-ключова роля и същевременно да развиват и други важни умения за успешната им реализация - да разрешават проблеми, да работят в екип, да осъществяват идеите си и да ги представят, както и самите те да се превръщат в обучители.

CoderDojo клубовете у нас започват да развиват дейност през 2015 година. Уникалното на при тях е, че не само че са безплатни, но и че процесът на придобиване на нови знания и умения от децата е непринуден и съобразен с тяхната възраст.

Начало на първото ротационно председателство на страната ни беше поставено също от "дигиталните“ деца. MegaDojo Sofia 1.0 #kids4digiEU събра близо 1000 ученици и родители от страната, които цял ден се забавляваха в специално създадените за тях 18 работилници. В тях те учиха как да пазят кибер хигиена, програмираха кодове и компютърни игри, композираха музика с клавиатурата и учиха факти за Европа и за държавите членки с помощта на компютрите си.

 








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Не виждам щастливи циганчета на снимките. Тази статия е расистка и неонацистка.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Матури 2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: