Деца от цяла България закриха Българското председателство със забавен тех ден

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
09:54 / 02.07.2018
1449
Ученици от цяла България закриха Българското председателство на Съвета на ЕС 2018.

Mega Dojo Sofia 2.0 събра отново над 350 деца на уникален тех ден в НДК, който завърши със сглобяването на светеща карта на Европа. В специално създадените за децата работилници, те свързваха отделните елементи, едновременно с игри, умни анкети и учене на факти за Европейския съюз и държавите членки.

В продължение на няколко часа с помощта на ментори и доброволци децата се запознаваха със забавни тех проекти, установяваха практическата връзка между технологиите и ученето, програмираха игри, правиха презентации и мобилни приложения, строиха известни сгради. В работилниците те се научаваха и как да разпознават фалшивите новини и какво е безопасното поведение в интернет.

Празникът откри дигиталният шампион на България Гергана Паси. Българският еврокомисар с ресор Цифрова икономика и общество Мария Габриел приветства участниците във форума. Всички тези млади хора са мотора и изразителя на това цифрово общество, в което живеем. Гордеем се с тях. Те ни карат да се чувстваме уверени, че това общество, за което говорим, вече е реалност и ние заявяваме своето лидерско място в тази реалност, каза Мария Габриел.

Заместник-министърът на образованието Деница Сачева приветства учениците с пожеланието и към тях и към институциите да бъдат по-креативни и уверени в себе си. Тя сподели, че когато е кандидатствала в езикова гимназия са й кавали, че всеки език е прозорец към света, но английският е вратата, а днес тя допълва, че всеки език е прозорец към света, но кодирането е вратата.

Когато бях дете нямаше дори мобилни телефони. Имаше една игра на една машина с игра с тухлички и толкова много се бях пристрастила към нея, че всичките пари, които ми даваха нашите ги похарчвах там и даже се опитвах да работя допълнително, за да играя – тази лична история от свето детство разказа и Анке ден Оуден, генерален директора на "Майкрософт“. Тя се обърна специално към момичетата в залата е сумите: "Светът на високите технологии има нужда от вас и аз искам да ви видя в него“.

За мен е голямо удоволствие, че преди шест месеца открихме Българското председателство с деца и в последния ни ден като председатели на Съвета на ЕС го закриваме отново с деца. Благодаря на дигиталния шампион на България Гергана Паси, на прекрасния екип на Дигитална национална коалиция и на доброволците на CoderDojo България, с които дадохме началото на събитията в НДК с първия ни уъркшоп по програмиране. Това написа и министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова във Фейсбук, чиято програма по предаването на щафетата на Австрия днес не й позволи да присъства на събитието.

Детският уъркшоп се провежда под патронажа на Министерство за Българското председателство на Съвета на ЕС. Негови организатори са CoderDojo България и Дигитална национална коалиция  с подкрепата на Майкрософт България, Виваком и UBER Engineering Sofia. В съответствие с приоритетите на Българското председателство на ЕС, целта на Mega Dojo е да подкрепя и вдъхновява бъдещите творци, предприемачи и иноватори. Организаторите искат да предоставят възможност на децата да се подготвят за бъдещето, в което технологиите ще играят все по-ключова роля и същевременно да развиват и други важни умения за успешната им реализация - да разрешават проблеми, да работят в екип, да осъществяват идеите си и да ги представят, както и самите те да се превръщат в обучители.

CoderDojo клубовете у нас започват да развиват дейност през 2015 година. Уникалното на при тях е, че не само че са безплатни, но и че процесът на придобиване на нови знания и умения от децата е непринуден и съобразен с тяхната възраст.

Начало на първото ротационно председателство на страната ни беше поставено също от "дигиталните“ деца. MegaDojo Sofia 1.0 #kids4digiEU събра близо 1000 ученици и родители от страната, които цял ден се забавляваха в специално създадените за тях 18 работилници. В тях те учиха как да пазят кибер хигиена, програмираха кодове и компютърни игри, композираха музика с клавиатурата и учиха факти за Европа и за държавите членки с помощта на компютрите си.

 

Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Две години по-късно: КЗК ни обясни защо се стигна до бой за олио ...
Земетресение в Черно море е станало тази сутрин
Джип предизвика тежка катастрофа, шофьорът бил много пиян
Една област въведе спешни мерки заради заболелите от коклюш
Увеличават заплатите в Българската армия с 30%
Черни облаци надвиснаха над Лена Бориславова, отива на съд за кле...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).