Делян Добрев: Румен Овчаров е виновен за скъпия ток

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (2)
10:54 / 18.03.2013
1674
Няколко дни преди изборите през 2001 година Иван Костов е подписал договорите за ТЕЦ "Марица - 1" и "Марица - 3", но особените залози са правени от следващото правителство", каза бившият икономически министър от кабинета "Борисов" Делян Добрев за енергийните договори.

"Ако Овчаров не беше направил този залог, в момента там нямаше да има централа, която да ни продава ток, три пъти по-скъп от този от АЕЦ "Козлодуй. Изумен съм как може Трайчо Трайков да застава рамо до рамо с Румен Овчаров", добави ексминистърът. По думите на бившият министър нито Трайчо Трайков, нито някой друг е споменавал пред него за тези "особени залози".

По думите му истинският въпрос е не защо той не е знаел за тези договори, а защо са заложени сметките на хората, за да се финансира една централа.

"Защо тази централа не е построена от държавата, а са заложени сметките на хората в полза на трето лице, което да печели в полза на държавата?", попита Добрев и добави, че подписът под протокола е на Румен Овчаров.

На въпрос каква полза имат държавата и българите от тези договори Добре отговори, че ползи няма. "Българинът получава енергия от АЕЦ "Козлодуй" на три пъти по-висока цена и задължение да я плаща 15 години", каза той.

"Моята вина е, че разбрах в последните дни за тези особени залози. Бях принципал на 7 дружества в енергетиката, които всяка година имат отчети от по 300-400 страници. Просто физически е невъзможно да прочетеш всичко в сроковете", каза още Добрев.

На въпрос има ли как реално да бъде намалена цената на тока в момента той каза, че има много малко резерви за ново понижение на цената на електроенергията. "Хората трябва да си търсят правата и където има сгрешени сметки, те да бъдат проверени", каза Добрев.


Източник: Нова телевизия

Виж коментарите (2)

Още по темата (289):
01.07.2016 Ето ги новите цени на тока за клиентите на EVN
01.07.2016 По-скъп ток за бургазлии от днес
30.06.2016 Шефът на КЕВР: Токът поскъпва от 1 юли, но минимално
28.05.2016 В проект на КЕВР: По-скъп ток за клиентите на EVN
15.04.2016 EVN посъветва бургазлии внимателно да четат договорите, които подписват
01.04.2016 От 1 април всеки може да смени доставчика си на ток, ето как става това
Още новини от Национални новини:
Проф. Чорбанов: Дано в понеделник да не бъде обявена епидемия, ка...
За седмица с металотърсач на плажа си купуваш телевизор
ПП-ДБ има готовност да преговарят с ГЕРБ за общо управление, но п...
Асен Агов: Евроатлантическите партии трябва да се съберат, защото...
Какво ще е работното време по празниците за "Кауфланд", "Лидл", "...
Как работодател заплаши с уволнение свой служител, само защото е ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).