Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Демерджиев: Предстои назначаване на още 1260 гранични полицаи
Автор: ИА Фокус 12:14 / 07.03.2023Коментари (0)619
©
"Това, което правите, е достойно за уважение", отбеляза вътрешният министър Иван Демерджиев по време на годишния отчет на ГДГП, съобщиха от пресцентъра на МВР

Той отбеляза, че от началото на годината се наблюдава увеличение с над 40% на миграционния натиск в сравнение със същия период на миналата и "ако искаме да спрем вълната, която се надига, трябва да вложим всички свои усилия". Вътрешният министър посочи, че предстои назначаване на още 1260 гранични полицаи, ще продължи и съдействието на министерството на отбраната, както и поддържането на постоянна комуникация с турската страна.

Той потвърди уверението за съдействие от Европейската комисия за материално обезпечаване на 110 км от българо-турската граница – в областта на наземното и въздушно наблюдение, както и за получаването на нови автомобили. "Ще бъдем безкомпромисни към участието на служители в незаконна дейност, но във всичко останало имате пълната ми подкрепа, целият наличен ресурс на държавата ще бъде впрегнат за нуждите на охраната на границата", категорично подчерта вицепремиерът и министър на вътрешните работи.

По думите на главния секретар на МВР е наложително подобряването на комуникацията с останалите служби на министерството и осъществяването на по-бърз обмен на оперативна информация между дежурните части. "Ще подкрепим политическото ръководство за вашето по-добро материално обезпечаване, защото високо оценяваме усилията, които полагате ежедневно, ежечасно на границата", заяви главен комисар Тодоров.

През 2022 г. миграционната обстановка по държавната граница на Република България продължи да бъде динамична. Предотвратени са над 168 000 опита за незаконно влизане в страната. Възможно е част от лицата, самостоятелно завърнали се във вътрешността на съседни държави, след като са установили наличие на български патрули и постове по линията на държавната граница, да са направили повече от един опит за преминаване на територията на България.

Българските гранични власти са задържали 2298 граждани на трети страни на вход на външни и вътрешни граници, което показва увеличение с 66% спрямо предходната година. За незаконно влизане извън зоната на граничните пунктове са задържани 1915 лица, а на ГКПП - 383 лица. Най-много от задържаните за нарушаване на държавната граница са гражданите на Сирия, Афганистан, Ирак, Мароко и др.

През изминалата година най-засилен миграционен натиск имаше по българо-турската граница. Регистрирани са опити над 164 500 лица да влязат незаконно през граница с Турция, което е почти 4 пъти увеличение в сравнение със същия период на 2021 г. По подадена от българските гранични патрули информация, турските гранични власти са задържали 350 лица на съседна територия,  над 162 000 самостоятелно са се завърнали във вътрешността на Република Турция, след като са установили наличието на български патрули и постове по линията на границата. Българските гранични власти са задържали 2080 незаконни имигранти.

На изход на държавната граница за отчетния период са задържани 4339 граждани на трети страни, от които 3789 са на българо-сръбската граница. В сравнение със същия период на 2021 г. се отчита увеличение с 68% в броя на задържаните.

На ГКПП са издадени 7953 отказа за влизане в страната на граждани на трети страни, които не отговарят на условията за влизане в ЕС, съгласно Шенгенския граничен кодекс.

На граничните пунктове са установени 12 008 лица и 160 автомобила, обявени за издирване.

През годината в ГДГП са образувани със 78% повече досъдебни производства за извършени престъпления по чл. 280 и чл. 281 от НК, сравнено с 2021 г. Към наказателна отговорност са привлечени в качеството на обвиняеми 341 лица. От задържаните за каналджийска дейност лица на българо-турската граница са 191, на българо-сръбската граница – 94, на българо-румънската граница – 40, на българо-гръцката граница – 11, на въздушна граница –  3  и 2 на границата с Р Северна Македония.

В резултат на добре планирана и целенасочена работа на служители от ГДГП е разкрита дейността на престъпна група, набирала, склонявала и сексуално експлоатирала лица от жени. Престъпната група е действала през периода 2018 – 2022 г. на територията на Р България и Р Италия, основно в градовете Лече и Тавиано. Жертвите са набирани след въвеждане в заблуждение относно действителната трудова дейност и начина на заплащане. Част от тях са обвързвани с дълг с непосилни лихви и необосновани разходи по транспорт и престой.  Съпричастните към престъпната дейност лица са използвали физическо насилие и психически тормоз, емоционално обвързване или заплахи към близки на жертвите. При работата по случая са установени множество парични преводи, генерирани в резултат на престъпна дейност. По образуваното следствено дело са  установени общо девет жертви на трафик с цел сексуална експлоатация. Предстои привличането в качеството на обвиняеми на трима, съпричастни към противоправната дейност.

Военните действия на Русия в Украйна оказаха своето въздействие върху контрола на нашите граници. В тази връзка са взети мерки за посрещане на вълната от хора, бягащи от войната в Украйна в съответствие с Националния план за действие при временна закрила в Република България. Създадена е организация за облекчен граничен контрол по насоките за действие към решението на Съвета (ЕС) 2022/382. Осигурени са коридори на граничните пунктове за лица, пристигащи от Украйна. На ГКПП "Дуранкулак", ГКПП "Русе" и ГКПП "Кардам" се развърнаха пунктове за първоначален прием. До всички гранични пунктове са изпратени указания за превенция на трафика на хора, свързани с малолетните и непълнолетни граждани, идващи от Украйна. През 2022 г. в България са влезли 979 776 украински граждани, напуснали са 926 514 украински граждани.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: