Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
"Демократична България" внесе законопроект в НС за бърза процедура по получаване на стартъп виза
Автор: Екип Burgas24.bg 15:45 / 28.10.2022Коментари (0)434
©
Въвеждането ясна, бърза и ефективна процедура по получаване на стартъп виза предвижда внесеният в парламентарното деловодство законопроект на “Демократична България" за изменение и допълнение в Закона за чужденците в Република България. Целта е подобряване средата за стартъпи и привличане на висококвалифицирани кадри и бизнес ориентирани хора, особено от сектора на високите технологии. Според мотивите на вносителите на проекта освен бежанци от Украйна, сега към България идват все повече хора от Молдова, Беларус и Русия, които искат да прехвърлят бизнеса си у нас, съобщиха от пресцентъра на партията.

Предвижда се удостоверението за високотехнологичен и/или иновативен проект да се издава от министъра на иновациите и растежа. Установяват се нови задължения за чужденците да докажат, че разполагат с достатъчно средства за живот в България, както и че същите имат здравна застраховка. Едновременно с това се поставя и изискване за регистрация като съдружник или акционер в българско търговско дружество в едномесечен срок от получаване на разрешението за пребиваване. При нарушение на изискванията ще се отнема удостоверението за високотехнологичен и/или иновативен проект при неизпълнението им, като отнемането на удостоверението ще доведе и до отпадане на основанието за пребиваване на чужденеца в страната ни.

Поставя се ограничение за броя чужденци - до четири лица, които могат да получат стартъп виза, съответно разрешение за пребиваване с един общ високотехнологичен и/или иновативен проект. По този начин се неутрализира рискът от злоупотреби с този механизъм за миграция в България. Предвидена е и възможност за т. нар. събиране на семейство.

“Демократична България" очаква с предложените от нея промени в Закона за чужденците да се улесни достъпът до разрешенията за постоянно пребиваване у нас чрез стартъп визи, като отпаднат административни пречки за чужденците-предприемачи. Това ще направи България привлекателна дестинация за развиване на бизнес, привличане на инвестиции и трайно установяване на хора (последното е и форма на борба с демографската криза). В крайна сметка новата уредба директно ще доведе до икономически растеж вследствие на увеличението на иновативните и ориентирани към растеж компании. От друга страна, предвидените задължителни изисквания към чужденците ще предотвратят риска в страната трайно да се установят хора, които няма да развиват високотехнологична или иновативна дейност.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: