Денков за договора с "Боташ": Не е изгоден

Автор: Самуил Иванов
Коментари (0)
10:29 / 10.01.2024
422
За България този договор не е изгоден, защото е силно асиметричен. Отделно, че и дългосрочен, с много сериозни финансови ангажименти за държавата, дори и да не се възползва от договора. Това коментира премиерът Денков в отговор на въпрос какво се случва с договора с турската компания "Боташ" за транзит на газ и достъпът до пет от седемте терминала, които турската страна притежава, предаде репортер на "Фокус". 

"Първо, няма разследване. Действително бяха изискани документи от Европейската комисия, за да се провери дали договорът не нарушава европейските правила. Все още нямаме обратни коментари от ЕК, изчакваме ги", каза той по повод течащата проверка.

Българските власти продължават преговорите с Република Турция, за да бъдат постигнати по-добри условия: "Вече месеци наред продължават преговори, те все още продължават, между "Булгаргаз“ с турските партньори. Търсим начин да премахнем тази асиметрия или поне да е намалим значително, така че договорът да бъде по-изгоден за българската държавата, така както е за турската държава".

Попитан дали президентът носи политическа отговорност, премиерът коментира, че това е така от гледна точка на ресорния министър по това време в служебния кабинет. Денков е категоричен, че договорът не може да бъде квалифициран като успех за страната ни.

"Този, който е сключил договорът, е създал проблем. Политическа отговорност носи президента до толкова, доколкото той е назначавал съответните хора и дотолкова, доколкото този договор беше представен като някакъв огромен успех – публично, медийно, но като се погледнат детайлите, се виждат, че това е успех, но не за България", каза още той.

Виж коментарите (0)

Още по темата (80):
16.05.2024 Министърът на енергетиката разговарял с АЕЦ "Козлодуй" да не вдига цените на тока
16.05.2024 Експерт с добра новина за цената на тока
15.05.2024 Експерт: Ако цените са правилно регулирани, дори няма да има нужда от Фонд "Сигурност"
14.05.2024 Конституционният съд даде старт на делото за проблемите на енергийния фонд и милиардите, които Асен Василев трябва да върне
13.05.2024 Енергиен експерт: Очаквам 4-5% повишение на цената на електроенергията
13.05.2024 Финансист: До 2050 г. ядрената енергетика ще увеличи капацитета си минимум три пъти над текущите нива
Още новини от Национални новини:
Министърът на енергетиката разговарял с АЕЦ "Козлодуй" да не вдиг...
Йотова: Потоците от мигранти няма да приключат, а ще се засилят п...
НАП погна заподозрени за участие в престъпна група
Окончателно: Ректори, студенти и синдикати излизат на протест
Миграционният натиск към България продължава да намалява
Времето до края на седмицата остава неустойчиво


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).