Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Депутати от БСП питат министрите: Защо спешно се закриват детски домове в настоящия локдаун?
Автор: Екип Burgas24.bg 21:04 / 17.12.2020Коментари (0)977
©
Какво налага спешното закриване на Дома за медико-социални грижи за деца "Мария Луиза“ в казанлъшкото село Бузовград и защо се прави, когато държавата е блокирана от извънредни мерки – това питат депутатите Георги Гьоков и Донка Симеонова министрите на здравеопазването и социалната политика.

22 деца ще бъдат отведени, неясно къде, а 25 души персонал остават безработни след 31-ви декември. Почти 70 % от настанените деца са със заболявания от целия спектър на медицинската патология – детска церебрална парализа, хидроцефалия, микроцефалия, вродени малформации, генетични заболявания, изоставане в умственото развитие и т.н. До момента ръководството на Дома не е уведомявано и подготвяно по никакъв начин за предстоящото закриване. Според депутатите обществото не е в достатъчна степен убедено, че деинституализацията е най-правилното решение, особено що се отнася до децата с тежки увреждания и лишени от родителска грижа, а и защото не вижда перспективата за тях.

"Закриването на Дома в Бузовград е поредното недомислено решение на Министерството на здравеопазването и правителството. Обгрижваните  деца с тежки увреждания и кислородна зависимост не са топка, която може да бъде прехвърляна от дом в дом.“, категорични са в позицията си  по проблема от БСП-Казанлък.

В Ковид-кризата  деца и персонал тихомълком напускат и старозагорските домове "Българка“, "Теофано Попова“ и "Мария Тереза“.

"Това оставя следи на пренебрежителност,  прибързаност, непрозрачност и  неадекватност. Надяваме се, че в дните преди Рождество Христово, двете министерства ще осъзнаят необходимостта от спешно ново решение за домовете, ще проявят конституционното си задължение за добра грижа и  нравственост и ще докажат, че животът на едно дете в държавен дом по време на пандемия може да бъде тяхна отговорност за медико, социално и образователно подпомагане“, написаха до министрите и техните структури жените-социалистки от област Стара Загора.

По думите им това закриване е равносилно на експертна негодност, на институционален застой и структурна небрежност. Клубовете на жените-социалистки от старозагорска област призоваха заседанието на Общински съвет-Стара Загора да приеме решение в интерес на децата и хората, които полагат грижи за тях. Преди седмица депутатът Георги Гьоков зададе въпроси  към социалния министър и за неясното бъдеще на децата от старозагорските домове.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Национална баскетболна лига сезон 2023/2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: