Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Дерматолог: Зимата е най-подходящият сезон за поставяне на филъри 
Автор: ИА Фокус 12:11 / 20.01.2024Коментари (0)826
©
В предаването “Здравето на фокус" срещата ни е с дерматолога д-р Иванка Темелкова. Интересите на д-р Темелкова са насочени в областта на дерматологичната естетика и хирургия, автоимунните заболявания и дерматоонкологията. Преминала е през специално обучение в Турция за цялостно моделиране на лицето с филъри. Представянето за квалификациите на д-р Темелкова може да продължи още дълго, но сега ще говорим конкретно за модата, суетата, рисковете, предимствата или необходимостта да поставим филъри на лицето си.

Здравейте, д-р Темелкова. 


  

Здравейте. 

  

Съвременната медицина вече разполага с почти неограничени възможности за корекции на тялото и лицето и въобще на външния вид, макар че има и нова тенденция да изглеждаме максимално естествени. На този фон какъв е интересът към поставянето на филъри на лицето? 

  

Интересът е много голям. Преди време интересът беше по-малък, защото беше привилегия да отидеш на дерматолог, който се занимава с естетика и да поставиш филър. Имаше много малко фирми на пазара и ограничен брой филъри. Тогава работехме с един филър за много повече зони, докато сега това нещо се промени. Има много продукти, които ни предлагат разнообразие и пациентите искат да се възползват от това, така че интересът е много голям в момента. 

  

С повишаването на качеството на филърите, повишава ли се и естетиката - по-малко да личи намесата на лекаря? 

  

Повишава се да. Филърите са много по-пречистени, много по-безопасни. Това ни  позволяват да подходим индивидуално към абсолютно всеки пациент -  да му предложим това, което е най-добре за неговия тип кожа, без да правим драстични промени и корекции. Така, че възможностите на естетиката в момента са много. 

  

Кои са зоните, в които най-често се поставят филъри? 

  

Ако разгледаме зоните отделно, все още най-желани са устните и нашумелите напоследък скули, брадичка, долна челюст. Но все повече пациентите искат да работим цялостно по лицето и да го разглеждаме като едно цало. Целта е да подсигурим по-добро качество на кожата, подмладяване или спиране на процесите на стареене, а не да работим само върху една зона. Този подход все повече се използва в нашата практика. 

  

Хиалуронът често се използва за устните, какви са предимствата или съответно недостатъците на филърите за устни? 

  

Филърите за устни са много богата серия. Най-често пациентите искат да ги подчертаят, да ги уплътнят, да изглеждат по-пухкави, което ние препоръчваме в допустимите норми. С възрастта, особено устните много се дехидратират, губят своите очертания, така че те са подходящи за процедура, без да се прекалява, разбира се. Ако прекалим и количеството е много голямо, има обратен ефект - те се раздуват твърде много, може да се събере филъра, да наблюдаваме тези буци, които са много популярни. И разбира се, има рискове от запушване на съдове, които имат много неблагоприятни последици. 

  

Как се преценява дали в устните да бъде поставен филър или хиалурон? 

  

Филърите всъщност са хиалурон, те са на хиалуронова основа. Различават се по количеството на нейната концентрация, което дава различен ефект - колкото по-малко е количеството, толкова по-минимален е обемът. Докато с нарастване на концентрацията , устните са много по-обемни.  Спрямо състоянието на конкретния пациент, лекарят може да даде препоръка кое е най-добре и как би изглеждало на съответното лице. 

  

Принципно как процедирате с пациентите -  те казват какво количество искат да поставите или вие преценявате? 

  

Аз лично се съобразявам с техните желания, това, което те искат и си представят как да изглежда. Давам своята препоръка, разбира се, ако е допустимо спрямо тяхната структура на лицето, какво количество може да поеме. Така че заедно правим план и взимаме решението. 

  

Предполагам, че много от слушателите ни вече са се възползвали от подобни процедури, но има и такива, които все още се колебаят.  За тях е следващият ми въпрос. Болезнена ли е процедурата? 

  

Ако говорим за устните, както досега, те са най-болезнената зона, защото са много инервирани и дори поставянето на упойката е неприятно. Всяка друга зона обаче, вече има толкова много методи и техники, които навлязоха, така че се правят 1-2 убождания и е много безболезнено. Лек дискомфорт има, но в никакъв случай не е болезнено. 

  

Предполагам, че не е и продължителна процедурата като време? 

  

Не, като време е между 20 и 30 минути всичко, включително и  обезболяването. 

  

Има ли сезон от годината, през който не е подходящо да поставяме филъри? 

  

Нямаме такива ограничения спрямо филърите. Лятото е периодът на най-малко поставяне. Причината е, че слънцето и топлината загряват организма. Това води до по-бързото разграждане на филърите през този сезон. Препоръчваме, ако се поставя филър, да е през по-студените месеци.  Есента и зимата всъщност има най-голямо търсене и желание за поставяне на филъри, за възстановяване и хидратиране след летните месеци. 

  

При едни идеални условия, поставени филъри през есента или зимата, колко дълго те могат да издържат? 

  

Средната продължителност на всеки филър е около 1 година. Разбира се, зависи от индивидуалните особености на всеки организъм. Пациентите, които пият достатъчно вода, хранят се добре, могат да запазят този период и в някои случаи да го удължат. Но пациентите, които не приемат никаква вода, пият много газирани напитки, съкращават периода дори до 3-4 месеца и филърът изчезва. 

  

Освен пиенето на достатъчно вода, така че лицето да бъде максимално хидратирано, необходима ли е някаква друга специална поддръжка? 

  

Това е най-важното условие. Филърът се храни от водата, тя го поддържа, разгръща го и ефектът е максимален. Има препоръки, които важат за период от 1 седмица след поставянето на филъра: кога да се прави масаж, в коя зона, да се избягва алкохола  и приема на продукти, които разреждат кръвта. Няма нещо, което да е трудно изпълнимо. 

  

Можем ли да ходим на плаж на сауна? Вие споменахте за масажа, който трябва да бъде ограничен в някои области на лицето. 

  

Точно така, можем да ходим разбира се. Препоръчително е да няма дълъг престой както на плажа, така и в сауната. Както казах топлината е неблагоприятен фактор за филърите. Солариумите също трябва да се избягват. По начало да пазим кожата от интензивно излъчване. Това не са противопоказания, просто трябва да ги правим в допустими граници. 

  

Има ли възрастови ограничения за поставяне на филъри? Знаем, че обикновено момичетата около 18 години, непосредствено преди абитуриентския си бал, са изкушени от корекции на лицето. 

  

Препоръките са подобни корекции да се правят след 18 години. Според мен би трябвало да бъде след 25-годишна възраст. След 18 години кожата е все още много незряла, тепърва се развива и придобива завършен тип. Най-оптимална е възрастта около 30 и след  30 години, защото тогава са най-видими възрастовите промени. В този период се налага да подпомогнем кожата, за да я съхраним максимално дълго по-млада. Така че периодът след 18 години не е най-оптималният. 

  

По-добре ли е за първи път да поставим филъри около 30 години, отколкото на 50-60 години? 

  

Да, по-добре е чисто превантивно, защото така подпомагаме кожата, стимулираме колагена, така че да я съхраним максимално време по-млада. Когато настъпят видимите промени, е по-трудно, за нас - дерматолозите, да я възвърнем. Не е невъзможно, но е по-трудно. Така че чисто превантивно възрастта около 30-35 години е най-препоръчителната за начало на леки естетични процедури, без нищо драстично. 

  

След естествения живот на филърите – около година, след това отново трябва да посетим дерматолог? 

  

Препоръчително е да. Има схващане, че ако оставим поддръжката на филърите, кожата ще увисне, ще изглежда по-зле от началото, това е заради големите обеми, които наблюдаваме в социалните мрежи. Когато се работи в нормални граници, в допустими количества за една зона, обратен ефект няма. Напротив, винаги остава основа от хиалурона, която поддържа кожата по-стабилна и с по-добро качество. Пациентите, които започнат с филъри, го превъръщат в свой начин на живот. Те спазват периодите, идват да ги поддържаме и това е най-правилното, за да не губим вече постигнатите резултати. 

 

Достъпна ли е услугата от финансова гледна точка? 

  

Съвсем достъпна е, бих казала.  Разнообразието от продукти позволява на всеки бюджет да може да се включи, спрямо възможностите на пациента. Моят съвет обаче е да подбират лекарите, които посещават , да се вслушват в техните съвети.  Разбира се преценката е в техните ръце, но да не прибягват към крайни решения без консултация. 

  

Има много козметични салони, които предлагат аналогични услуги. Можем ли да се доверим на нелекарска ръка за подобно нещо? 

  

Категорично не. Точно това е моето предупреждение. Те нямат достатъчно опит, нямат квалификацията. Рисковете, които крие процедурата са много големи. При мен има доста случаи на жени, които идват от салони за красота и в някои случаи промените и усложненията са такива, че е много трудно да ги коригираме. Подобни случаи крият опасност за здравето, загуба на тъкан, променят структурата на лицето, налагат се дълги антибиотични терапии. Така че, съветът ми  е,  ако финансово пациентите се чувстват натоварени, по-скоро бих им препоръчала да отложат във времето поставянето на филърите, отколкото да рискуват да отидат на едно такова място. 

  

От гледна точка на това, което България предлага като качество, съпоставимо ли е със световните тенденции? 

  

Определено да. Нашите дерматолози, колегите,  посещават редовно обучения. Много тренинги се правят, идват лектори от чужбина. Нашата естетика е на много високо ниво. Съпоставимо е с държави като Германия, Турция, Франция, Швейцария. Продуктите, които внасяме, са изключително на високо ниво. Не отстъпваме по нищо на другите държави, така че пациентите спокойно могат да се доверят на нашите лекари. 

  

През зимата лицето, което има филъри, изисква ли специална поддръжка извън хидратацията, за която ни казахте? 

  

Няма никакво изискване по-голямо от това, което е за през зимата - хидратираме повече кожата. Козметиката трябва да е съобразена спрямо сезона, защото студът, вятърът я изсушават. Тогава най-често се появяват дерматитите и другите кожни раздразнения, които са характерни за сезона. Водата си важи, няма нищо по-специфично. Подхранваме кожата допълнително, заедно с по-комбинирани продукти - колагенови стимулатори или стийм бустери, които допълват ефекта на хиалуроновите филъри. 

  

Предполагам, че ползването на ежедневната козметика от типа на фон дьо тен, хидратиращ крем не се отразяват на филърите? 

  

Не, не се отразяват, защото нивото на абсорбиране на продуктите е различно от нивото на поставянето на хиалуроновите филъри, така че те се допълват. 

  

Извън филърите, има ли нещо по-специално, което трябва да направим за кожата си през зимата като цяло, не само, ако сме с филъри? 

  

Заради по-ниските температури са по-подходящи по-тежките продукти, по-мазните. По-леките кремове са за летния период, олиото е много подходящо за зимата. Разбира се да не забравяме слънцезащитата.  Често грешим, че зимата нямаме нужда от слънцезащита, но лъчите си действат.  Превантивно е важно да се грижим за кожата. Ако някой се колебае, разбира се, може да направи консултация с дерматолог, който  да предложи набора от продукти и грижа, която е най-добра за сезона. 

  

Сега през зимата няма толкова много слънце, важен ли е защитният фактор на крема? 

  

Важен е. Разбира се, може да е с по-нисък фактор, да кажем 15 или 30, не е нужно да бъде 50 или 100. Слънчевите лъчи, дори минимално UV   действа върху кожата, така че е необходимо да я пазим. 

 

Какво е по-важно - никога да не излизаме в студа без крем или без фон дьо тен? 

  

Без крем разбира се, със слънцезащита. Фон дьо тенът е допълнение, което ни кара да се чувстваме по-добре, докато другото предпазва здравето на нашата кожа. 

  

  

Росица АНГЕЛОВА



Още по темата: общо новини по темата: 422
21.04.2024 »
17.04.2024 »
04.04.2024 »
24.03.2024 »
20.03.2024 »
18.03.2024 »
предишна страница [ 1/71 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Изграждане на Национална детска болница в София
Парламентарни избори 2024
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: