Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Десетки хранителни продукти са жертва на шринкфлация
Автор: Екип Burgas24.bg 09:37 / 30.06.2022Коментари (6)409
©
"Шринкфлацията“ не е ново явление. То се забелязва във време на висока инфлация, когато компаниите трябва да се борят с високите цени на суровини, транспорт и труд и така обаче прехвърлят тежестта върху потребителите.

Глаголът "shrink" от английски означава "свивам се", "намалявам".

Самият термин "шринкфлация“ описва следното: Грамажът на даден продукт намалява, но цената му се запазва. Производителите се надяват, че потребителите ще продължат да купуват стоката, тъй като са свикнали с нея. Само че по-малко количество от даден продукт за същата цена означава, че продуктът е поскъпнал.

С този термин най-лесно можем да опишем скритата инфлация – вместо повишение на цените на стоката, се намалява нейният грамаж или се променя качеството (продуктите се заместват с други, които са по-евтини). Така, официалната статистика не отчита поскъпване на продукта, но реално потребителят плаща повече за по-малко количество или по-лошо качество. Или и двете.

Явлението "шринкфлация“ е много по-масово в страни като Щатите, където учените го наблюдават от години. Потребителите там подават сигнали за най-различни стоки, в които има промени в количеството. Експерти обясняват, че "шринкфлацията“ идва на вълни, като сегашната вълна е започнала миналата есен, когато потребители започват да сигнализират за десетки продукти.

Във време на висока инфлация някои производители прилагат и трикове. За тях това е удобен инструмент, защото знаят, че ще забележим повишените цени, но в повечето случаи няма да обърнем внимание на намалените количества. Някои компании си служат и със следния трик. Правят по-малките нови опаковки по-цветни, може да сменят дори етикетите с по-ярки, само и само да привличат вниманието на купувачите. Има и друга опция – опаковките остават същите, грамажът се променя, но видът на продукта е една идея по-различен. Може да е променена само формата, например.

И все пак, това явление все още не е масово у нас. Казват го и от Асоциация "Активни потребители“. Наблюдава се при единични продукти, но пък рискът остава и затова винаги можем да сигнализираме, когато забележим подобни промени.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Контролна везна,не цена!Редактирано грешно от редактира
0
 
 
Качеството е много влошено!Храните нямат нормалния вкус,някои са директно за боклука!С количеството човек може да се справи като погледне етикета и претегли продукта на контролна цена,все пак е нещо.Докато с качеството-трябва да дегустира/опита/продукта,но това става едва като го закупи и ...захвърли в кошчето за смет! Трябва контрол върху качеството на храните!!
0
 
 
Държавата не може да се бърка какъв да бъде грамажът на разфасовките, но може да задължи търговците с големи надписи на видно място да бъде обявена цената за килограм, а на същото видно място да бъде изписан грамажът на разфасовката със съответната цена. Впрочем, те май ги задължиха търговците да го правят, но те си уйдурдисват нещата както им изнася. Скоро един тарикат на пазара беше сложил огромен надпис 4лв а след него с едва забележими букви и по встрани на табелата "за 0,500кг" за череши. Естествено цената варираше от 5лв/кг до 8лв/кг по останалите сергии в зависимост от качеството.
0
 
 
Вие открихте топлата вода бе! Помните ли кога киселото мляко стана 400 гр, ама на същите пари?
0
 
 
ХА , ДОБЪР ДЕН , СТАРА ПРАКИКА ОСОБЕНО ПРИ ХРАНИТЕ !!
+1
 
 
Това не е никаква новост. Правят го от много отдавна. Просто сега е още по-видно.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори 2024
Земетресения в България
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: