Десислава Атанасова: Новата здравна министърка само сменя директорите на болници

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (4)
12:47 / 18.10.2013
1329
Категорично не приемаме обвиненията на Пламен Орешарски, че ГЕРБ са виновни за проблемите в здравеопазването. Това обяви в сутрешния блок на телевизия "Европа" последният здравен министър в предходния кабинет Десислава Атанасова. Коментарът й дойде в отговор на отправените вчера критики от страна на министър-председателя. Той прехвърли отговорността за недостига на средства изцяло на бившите управляващи.

След като стана ясно, че Здравната каса по никакъв начин не може да покрие пълния размер на разходите за болнична помощ до края на годината, темата за актуализацията на бюджета на институцията отново е на дневен ред. Преди два дни от Надзорния съвет на Здравната каса официално обявиха, че ще поискат от ресорния министър Таня Андреева актуализация със 150 милиона лева. Преди ден обаче премиерът Пламен Орешарски даде уклончив и по-скоро негативен отговор на това искане. И отново обвини за състоянието на Каса ГЕРБ. Отговорът на бившите управляващи не закъсня.

"Единственото, с което се занимава новата здравна министърка, е да сменя бордове на директори на болници.", коментира Атанасова.

"Това е най-удобния начин, да се прехвърля топката. Когато аз се махнах, дефицитът беше 50 милиона, 3 месеца по-късно става 150. Как така?", пита Пламен Цеков, бивш управителя на НЗОК.

Атанасова припомни, че темата за актуализацията на бюджета е била повдигната първо именно от ГЕРБ.

"Все още чакаме доклада на Тодорова за състоянието на НЗОК. Над 2 млн. са без здравни осигуровки, управляващите не правят нищо по въпроса това да се оправи.", обяви още Атанасова.

Припомняме, че до края на годината държавните болници ще получават около 65% от изработените суми за хоспитализации, а частните едва 30 - 40 на сто. Все още никой от Касата не е обяснил защо едните лечебните заведения ще бъдат разделени според тяхната собственост и доколко това е законово обосновано.


Виж коментарите (4)
Още новини от Национални новини:
Анна-Мария е новата Царица на розата 
Специалисти настояват за промени в шофьорските курсове
Обмислят нови обезщетения при пенсиониране
България е в челото по ръст на туристи в Европа
Техническа грешка на матурата по БЕЛ
"Хайде", "боя", "ерген" са с чужд произход


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).