Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Десислава Атанасова: Управляващите водят към пропаст всички български пациенти
Автор: Екип Burgas24.bg 14:55 / 23.03.2014Коментари (6)2601
©
През второто шестмесечие на годината, няма да има средства в системата на здравеопазването. Това заяви на пресконференция в Централата на ПП ГЕРБ народният представител Десислава Атанасова. По думите й, се очертава се много сериозен дефицит в системата на здравеопазването в България, а министърът на здравеопазването Таня Андреева и директорът на Националната здравноосигурителна каса се разминават в твърденията си.

"Основният проблем се очертава във финансирането на болничната помощ и лекарствените продукти. Миналата седмица в четвъртък НЗОК потвърди нашите притеснения, както и притесненията на съсловните организации, че се очертава сериозен дефицит във финансирането на Здравната каса. Голямата новина е, че миналата седмица министър Таня Андреева, в единствените си по вид законодателни мерки, е предложила Националният съвет за реинбурсация, да бъде закрит. Министърът решава да закрие орган, който е доказал след първата година от функционирането си, че има полза от него е и доказал, че чрез него българските пациенти да плащат по-малко. Защо се прави това и чии интереси се защитават, да отговори министърът", посочи Атанасова.

Тя припомни, че като министър на здравеопазването в правителството на Бойко Борисов, се ангажира да намали цените на лекарствата.

"Затова създадохме Националния съвет по реинбурсация. В резултат бяха намалени цените на над 850 лекарствени продукта. От това Националната здравноосигурителна каса е спестила над 28 милиона лева", припомни Атанасова.

Десислава Атанасова съобщи, че парламентарната група на ГЕРБ внесе през изминалата седмица в Конституционния съд искане за обявяване на противоконституционност, на член 217, точка В, от Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина.

"Този член, освен, че поставя условия пред търговците на едро, затова, че трябва да уведомят Изпълнителната агенция по лекарства какъв износ ще правят, поставя условия и изпълнителният директор на агенцията, еднолично да им разреши или да им откаже. Считаме, че това е противоконституционен текст. Считаме, че и мотивите за ветото, които президентът беше изразил, и с които управляващото мнозинство не се съобразиха, е редно да бъдат чути още веднъж и по тях да се произнесе Конституционният съд на Република България. По този начин умишлено се създават практики, които биха могли да бъдат наречени корупционни", подчерта Атанасова.

Според нея, за ГЕРБ е недопустимо да съществува такъв текст в държава-членка на Европейския съюз. "Считаме, че този текст не само нарушава член 19 от Българската Конституция - за равни права на всички стопански субекти, но и нарушава член 36 от Договора за функциониране на Европейския съюз (ЕС)", категорична бе Десислава Атанасова.

Пред журналистите тя изрази тревожността си от това, че с чл. 317 се създава възможност за корупционни практики и облага на ръководството на Изпълнителната агенция по лекарствата. "В същото време, изпълнителният директор на Агенцията от няколко месеца е в отпуск по болест и на практика тя не функционира", добави Атанасова.

По думите на заместник-председателя на парламентарната група на ГЕРБ Димитър Главчев, управлението на БСП, ДПС и Атака може да се характеризира с това, че задкулисието анексира власт. "Във всички сектори има дефицити и това води до увеличаване на дълга. В държавния бюджет дефицитът е над 1 млрд. лева, в енергетиката е над 500 милиона. В здравеопазването дефицитът е над 150 млн. лева. Характерните черти на управлението на Орешарски са дефицити, дългове и задкулисие", посочи Главчев.

Според него основният дефицит в държавата е дефицитът на доверие към правителството. "За разлика от финансовите дефицити, при които все пак някой може да ти отпусне кредит, при дефицита на доверие това е невъзможно. Единственият изход е оставка на правителството", категоричен бе Димитър Главчев.

По думите на Десислава Атанасова "експертното" правителство на Орешарски не се справя с нищо. Предизборно обещават великденски и дори коледни добавки, въпреки че до Коледа има 9 месеца. Това е предизборно пазаруване на гласове, което се финансира с взимане на нови заеми, които ще бъдат платени от всички нас - българските граждани", посочи Атанасова.

"От министърa на здравеопазването Таня Андреева не чухме никакви конкретни мерки по отношение на повишаване събираемостта на здравните вноски. Многократно ние, от ГЕРБ сме поставяли въпроса това правителство, кога ще започне да реализира мерки по отношение на здравно неосигурени те лица , защото само да припомня, че когато ние управлявахме, те бяха около 900 хил. български граждани и по справки от НАП 450 хил. бяха живеещи в чужбина. Около 200 хил. бяха социално слаби граждани, за които държавата има ангажимент по Закона за социалното подпомагане и останалата част са такива, които имат финансови средства, но не заплащат здравното си осигуряване", заяви Атанасова.

По думите й е жалко, че след 9 месеца управление, министър Таня Андреева още няма никаква идея, какво ще се прави със здравнонеосигурените лица. "Oще по-лошото е, че и министърът на финансите, освен да ми отговаря за броя на неосигурените лица, не е предприел никакви адекватни мерки затова да стабилизира финансово тази система", обясни Атанасова.

"Бездействието на министър Андреева води към пропаст всички български пациенти и цялата система. Вече 9 месеца само се оправдават с ГЕРБ - добре е да се мерят с първите, но това не решава проблемите. Когато се прави съпоставка с това, което е било при ГЕРБ, със самочувствие мога да кажа, че при нас беше далеч по-добре", подчерта Десислава Атанасова.

Тя припомни, че при управлението на ГЕРБ беше гласуван рекорден бюджет за здраве и всички задължения към лечебните заведения бяха разплатени.

"Днес, към 23 март, още няма методика, по която ще се плаща на болниците, а наближава средата на годината", предупреди Десислава Атанасова.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на иванка ганева
премахни филтъра

Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: