Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Дете прогледна, след като изми очите си с вода от наша църква
Автор: Екип Burgas24.bg 15:34 / 28.12.2019Коментари (1)1227
© България днес
Водата, която извира от планината и се влива точно под олтара на църквата ни, освен че е светена, е и лековита. Това сподели Данаил Георгиев, човекът, който от три години стопанисва църквата "Свети Никола" в село Алино, Самоковско. Той разказва, че от попа на селото Любомир Мишков е чувал за чудеса, при които са прогледнали болни, а деца, кръстени като бебета в църквата, не боледуват до 7-годишни. Затова те идват всяка година с майките си да запалят свещ в храма. Водата в него обаче не бликва всеки ден, сякаш за да напомни, че за чудото се изисква търпение.

"Скоро най ме потресе едно детенце, което след като си изми очите, на другия ден майка му каза, че е прогледнало, а имаше проблеми преди това", сподели Георгиев. Той допълва, че през годините доста народ е опитвал водата, която блика в църквата, а две жени от селото дори се излекували от онкопроблеми с корема.

"Но тази вода не е всеки ден там. Ето понякога лятото я имаме, друг път - не. Господ й диктува кое кога", казва Данаил. Неслучайно в миналото са наричали Алино Малката Света гора. Може би няма друго село, около което да има толкова оброчища и свещени места. Броят на светите места е девет - "Св. Георги", "Св. Илия", "Св. Троица", "Св. Спас", "Св. Атанас", "Св. Тодор", "Св. Богородица", "Св. Рангел" и "Св. Никола", разказва Георгиев.

Според него мястото е изключително силно като енергия, дори има легендарен случай, за който хората разказват. "По времето на турско робство един башибозук стрелял в кръста и изругал християнската вяра. Дни след това се разболели децата му. Сънувал той, че причината е поруганата от него вяра. Влязъл в църквата, затворил се и с дни не излизал оттам. Постел и се молил Бог да му прости за злината. Като излязъл, видял, че децата му са здрави. Това е легенда, която знаем от старите хора. А можем и да кажем, че никой никога не е крал от нашия храм, вярващи са съселяните ни", обясни още Данаил Георгиев.

Самата църква "Свети Никола" е създадена през 1539 година. "И други истории имаме - едната е например, че черквата е правена на два пъти. Първият път е била издигната докъм свода и тя се срутила. За да не се повтори същото, майсторите решили да вградят сянката на някоя алинска хубавица. Когато една от жените донесла обяда, майсторът тайно измерил сянката й и точно на същото място поставил камък със същите размери. Така строежът издържал и църквата била построена. Друго предание разказва, че самото построяване и изографисване на черквата било подето и заплатено от населението на селото. Но имало и бедни хора, които не могли да се справят. Затова 13 семейства са се изселили в Македония, където образували селище под името Алинци", разказва днес Даниел Георгиев.

Освен него за развитието на селото се грижи неуморно и Момчил Чалъков, който организира фолклорния хор, а с танците и песните алинци представят себе си не само у нас, но и на международни конкурси, пише "България Днес".








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Януари 2020 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Грипна епидемия обхвана страната
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: