Детски надбавки за българските родители, работещи в Германия - до 2600 евро годишно за дете

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (2)
09:19 / 28.06.2016
2621
Германия има една от най-всеобхватните социални системи в света и богат спектър от данъчни облекчения за родители.  тях могат да кандидатстват не само немските граждани, но и имигрантите. Дори ако само единият родител работи или е работил в Германия, а другият живее с детето си в България, на детето може да се полага социална помощ. Въпреки това, повече от 50% от българите не се възползват от правата си, независимо че са им предоставени по закон. Мениджърът  М. Мандаджиева обяснява най-важните подробности за детски надбавки в Германия.

"Българите, заминаващи за Германия за първи път, много често не са наясно, че имат право на детски надбавки. Веднага щом им се издаде разрешително за пребиваване и за работа в страната,българите стават данъкоплатци и придобиват същите права като немските граждани. Следователно, могат да кандидатстват и за помощи за отглеждане на деца"- казва М. Мандаджиева.

Родителите имат право на детски надбавки, докато детето им навърши 18 години. В случай че детето продължи образованието си, това право се удължава до 25-годишна възраст. Според М. Мандаджиева човек може да претендира за детски помощи дори и за последните 4 години.

Съществуват три нива на детски надбавки. Родителите получават месечно сумата от 190 евро на дете за първите две деца, 196 евро за третото и 221 евро за всяко следващо дете. 

Тази помощ, която се отпуска от немското правителство, е с цел покриване на част от разходите на гражданите за отглеждане на децата си. В повечето случаи социалното подпомагане се полага на родителите, а не на децата, макар че съществуват и изключения, например, ако става въпрос за деца - сираци.

За да се кандидатства за такъв вид помощи, са необходими определен набор от документи, като копие от брачно свидетелсво, копия на лични карти на родителите и на децата, свидетелства и на двамата родители за получени доходи в родната страна и др. 

"Всъщност, списъкът от документи е много по-дълъг, но специализирани компании за възстановяване на данъци могат да изискат от работодателите част от документите и по този начин да облекчат кандидатите." - обяснява М. Мандаджиева.

Родителите получават от 196 до 221 евро за дете на месец, което означава, че годишно немското правителство отпуска между 2352 и 2652 евро за отглеждане на дете.

Виж коментарите (2)
Още новини от Национални новини:
Вижте първи кадри на колата-убиец от Варна
Песен на Българското училище "Иван Вазов" в Париж се цели в рекор...
Галя Кондева за частната детска болница: Спрямо мен не е упражняв...
След тежкия инцидент във Варна: Пробите за алкохол и наркотици на...
Кандидатите от ГЕРБ-СДС в Кочериново: За нас е важно всяко едно н...
Енергийният министър: Няма да има съществено поскъпване на цената...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).