Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Детските домове в ГДР: Сексуални посегателства, физическо и емоционално насилие
Автор: Екип Burgas24.bg 17:08 / 21.03.2023Коментари (1)655
© Дойче веле
Половин милион деца и младежи са настанени навремето в детски домове в ГДР. Близо 70% от тях са били подложени на физическо насилие. А над половината споделят и за сексуални посегателства.

Много от хората, които са живели в домовете за деца в ГДР все още се борят с последствията от годините на насилие и пренебрегване. Това показва проучване на изследователската мрежа "Свидетелства" под ръководството на Лайпцигския университет, съобщава "Дойче веле". 

В рамките на проекта изследователите разговарят с 273 души, 93% от които казват, че са били пренебрегвани физически. 95 на сто от тях пък не са получавали емоционални грижи. 68 на сто от анкетираните свидетелстват за физическо насилие, а 54 процента - за сексуални посегателства. "Това са ужасно високи показатели", казва ръководителката на проучването Хайде Глезмер пред АРД.

Изследването показва още, че 43 процента от живелите в детски домове страдат от пост-травматичен стрес. Един на всеки пет е бил в затвора поне веднъж в живота си, обяснява германската медия. Засегнатите често продължават да се страхуват от държавните институции, властите и лекарите, казва Глезмер пред АРД. Други са отчаяни, когато престоят им в дома вече не може да бъде документиран поради непълни биографии.

Страх от нов престой в дом в напреднала възраст

Чувствата на отчаяние и гняв са често срещани у анкетираните, които обясняват, че не са се чувствали подготвени за живота поради липсата на образователни и социални възможности. Мнозина изпитват страх, че ще се наложи да живеят отново в такъв тип дом, когато достигнат напреднала възраст.

"Важно е, че все още има свидетели, които да споделят за онова, което им се е случило там", отбелязва ръководителката на проекта пред АРД. Според изследователската мрежа "Свидетелства" между 1949 и 1990 година около половин милион деца и младежи са изпратени в детски домове и възпитателни центрове за младежи в ГДР. Преживяното от тях в тези институции все още не е проучвано в подробности, обяснява се в доклада, цитиран от АРД.

Нужни са повече усилия

Изследователите от Лайпцигския университет, Медицинския факултет в Берлин, Висшето училище "Алиса Саломон" в Берлин и Университета "Хайнрих Хайне" в Дюселдорф призоваха за допълнителни усилия за преодоляване на травмите в "Лайпцигска декларация".

Достъпът до услуги за подкрепа трябва да стане по-лесно достъпен, а властите трябва да осигурят чувствителен подход към травматичните преживявания, пише АРД. Не е възможно обаче изцяло да се реабилитират преживяванията в детските домовете в ГДР, обясняват изследователите.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 21.03.2023 г.
+1
 
 
Да се направи същото "изследование" и у нас... А защо и не във всички държави, където има "домовете за деца"? И да се изследва не само отрязъка 1949-1990, а и сегашното време. Тогава да сравняваме... вместо да "се ужасяваме" от споделеното от 273 немски страдалци. Нищо чудно, България да е пак в челни позиции :(
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: