Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Диляна Тодорова: Да не инвестираш, крие рискове от пропуснати ползи
Автор: ИА Фокус 16:49 / 31.03.2023Коментари (0)471
© Фокус
В рубриката "Парите ви на фокус с Българската фондова борса" днес гостува финансистът Диляна Тодорова от "Експат Капитал", с която коментирахме събитията на финансовите пазари през седмицата.

Намираме се в турбулентен период, който се описва с една-единствена дума, и тя е волатилност. Това е най-кратко и най-ясно обобщаващото понятие не само за тази седмица, а въобще за последните няколко месеца, каза Тодорова. 

Според нея, винаги е време човек да инвестира. Да не инвестираш, крие много рискове и най-вече рискът на пропуснатите ползи.

 

По думите й,  изявленията на президента Джо Байдън през последната седмица са знак, че предизборната кампания в САЩ вече е започнала и затова фалитът на банките се политизира. Няколко пъти той акцентира на думата "стрес тест“ за ликвидност, това което той пропуска, може би като политик, а като финансист се вижда, че много от стрес тестовете стъпват на минали периоди. 

Пазарите все още не са се успокоили след фалита на Credit Suisse. Все още има волатилност. Хората следят всяка новина и реагират на нея, включително в нашата индустрия има асет мениджъри, които правят дългосрочно доверително управление, и сме по-имунизирани към такива временни волатилности. Но има и хора, които търгуват на новини и посредством технически анализ. Те също имат лостов ефект на пазарите, става ясно от анализа на Тодорова.

"Основните притеснения на инвеститорите е рецесията, фалити на банки, паралели с кризата от 2008 година, които според мен не са актуални и не е добре да се правят. Едно, че период с период не си прилича, но и по съвсем различен нещата  и се случват тук. Ако 2008 година може да се каже, че имотният пазар е повлякъл крак към финансовата криза, то в момента малко или много Федералният резерв (Фед), действайки агресивно, сбъдна тази ситуация", допълни финансистът и уточни, че за генезиса за фалита и спасяването на швейцарската банка Credit Suisse се обединяват много тези, на места има  фолклор, като например слухове за други нации – Китай, проблеми с инвеститори от Саудитска Арабия. Малко или много те са в спектъра на фолклора.

"Истината е, че Credit Suisse отдавна имаха проблеми и се говореше в публичното пространство, че има недобросъвестност. Може да се види много ясен паралел в отношението, не толкова в бизнес линията, а в отношението на мениджмънта както в регионалните банки в САЩ, така и с Credit Suisse. Преди години се коментират, че те имат проблеми с отчета, имаха одиторски коментари, но в едни периоди на силен икономически ръст някак си тази новина остана малко неглижирана. Конкретната причина в момента, нека да оставим властите да я изяснят впоследствие, но също може да се каже, че става въпрос за небрежност", каза още Тодорова.

"Имаше новина, че инвеститори от Арабския свят са отказали помощ на Credit Suisse и са били допитани, в последствие човекът, който го беше казал това като изказване, се наложи да се оттегли, да подаде оставка, защото тя беше развенчана. Сега в момента много неща притискат акцията на Credit Suisse, част от които са в сферата на измислиците. Но основното нещо е всъщност проблеми, които датират от преди 4-5 години, те са при оценка, баланс и управление", допълни тя. 

"Тенденцията е, че хората се страхуват от рецесия, инвеститорите се страхуват от рецесия, клиентите на асет мениджърите се страхуват от рецесия. Когато виждаме всички индекси на зелена територия, риск апетитът се повишава, включително когато всичко ни изглежда скъпо за инвестиция, се насочваме към много по-рискови активи и сме някак си склонни да не оценяваме единиците риск, с които се товарим. Преди няколко години горе-долу това беше картинката, риск апетитът беше много висок, и дори най-елитният индекс в САЩ S&P, най-реномираният, не беше атрактивен, изглеждаше скъп, имаше и такъв период. В момента хората наистина много, много, много се притесняват в рецесия, и тя беше отразена няколко пъти в нивата на акциите и финансовите инструменти. И всъщност действията, които предприеха Централните банки, това агресивно вдигане на лихвите, едно, че е с отложено действие в икономиките, но и те доведоха и до тези преоценъчни проблеми и продажби на загуба", анализира ситуацията финансистът и допълни:

"Ще продължи ли покачването на лихвите – отново 2 школи. Според мен в близките няколко месеца ще ги видим за последно. Това не е магическо число, а по-скоро се води от инфлацията. Надяваме се, че понеже има много кръгли маси в момента се водят и се коментира ликвидното и финансово здраве на тези институции, според мен си научиха урока по неприятен начин, и отделно, че тези резки, агресивни вдигания на лихвените проценти тепърва започват да дават отражение. Инфлацията бива на места овладяна. Стига да задържим темпа, по-скоро прогнозата за близките 6 месеца ще се укроти това".

Относно процесите в сектора на имотният пазар в България, Тодорова каза:  "Много инвеститори и строители на зелено вече не се наемат да подпишат договор за фиксирана сума. Т.е. ако си купите имот на зелено в България, ще имате някаква първоначална вноска, и в последствие това е обект на коментар на каква цена де факто ще сключите сделката, като те обосновават тази незавършеност с цените на материалите, че инфлацията е много висока, всичко постоянно се качва, пазарът на труда изисква наемането на все повече скъпо платени работници. Има основания да се смята, че цените на имотите ще паднат. Те са наистина доста надценени. В глобален мащаб кризата 2007-2008 година, тя малко или много започна от имотния пазар. И затова хората в момента си казват, че има резон да направят паралел, и че всъщност имотите ще падат.

Тодорова подчерта, че инфлацията е магическата дума на много политици, все пак сме в момента и в кампания: "Мога да кажа, че всички спекулират с думата "инфлация". Инфлация също не е мръсна дума. Това не е част такъв голям проблем, това е част от икономическия цикъл".  

Централните банки управляват лихвените проценти, за да управляват по този начин и инфлацията, и икономиката, икономическия цикъл. Поевтиняването на енергията, всичко това са мерки, които са взети предварително, и се отразяват с няколко месеца закъснение, стана ясно от анализа й.

"Очаквахме и се подготвяхме в Европа за много тежка зима и за много високи цени на суровините и енергията, но природата ни пощади и това нещо не се случи. Цената на природния газ в момента на борсите е много ниска в сравнение с рекорди, които сме виждали миналата година. Така че това не е изненада. А цените на имотите се влияят от съвсем различни неща. Относно инфлацията, много е важно тя да се разглежда в контекста на една държава. Инфлацията може да е много висока просто като цифра, но това може да е добре за една държава, и обратното. Много е важно да се адаптира информацията в контекста, защото тя е валидна когато е разгледана в цялост, а не просто да се спекулира с една дума, за да може да се постигне някаква различна цел, най-вече политизирането. Икономиката е територия за финансисти и икономисти, не за политици", каза още Диляна Тодорова.



Още по темата: общо новини по темата: 10
25.08.2023 »
21.07.2023 »
02.06.2023 »
19.05.2023 »
12.05.2023 »
21.04.2023 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2023 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: