Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Димитър Аврамов: Залогът на Борисов е да влезе в Wikipedia, с приемането на България в еврозоната и Шенген 
Автор: Йоланда Пелова 13:18 / 05.05.2023Коментари (2)568
© bTV
Политологът Димитър Аврамов в интервю за предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" (бел.ред. интервюто е от 02.05.2023г.)

Станаха ясни имената в проектокабинета на "Продължаваме промяната“ – "Демократична България“. Николай Денков е предложен за премиер. Политическата обстановка сега ще обсъдим с политолога Димитър Аврамов. Здравейте, г-н Аврамов. 

Добър ден. 

Днес научихме имената, както казах, от проектокабинета на "Продължаваме промяната“ – "Демократична България“. Но как възприемате идеята вторите да предлагат правителство, при положение че са втори и президентът още не е дал мандата на първите ГЕРБ-СДС? 

Възприемам я по същия начин, по който неспособността на първите да предложат кабинет, като са първи, т.е. възприемам я като нестандартна ситуация по отношение на политическото статукво. И отказвам – казвам го абсолютно добронамерено, не на вас, а на себе си и на всички нас – отказвам да натягам пружината на политическото напрежение, защото това не води доникъде. Накрая води до скъсването на пружината и механизмът спира да работи. Има факти в българската политическа система, трябва да се съобразяваме с тях. Фактите са много, няма да ни стигне времето да ги изброим, но накратко: в този парламент очевидно имаме ГЕРБ, които са управлявали 10 години и към които има подозрения отвсякъде; очевидно има натрупано напрежение спрямо тях. Има нов политически субект – "Продължаваме промяната“, който сгреши, бързо загуби доверие, не успя два пъти да спечели предсрочни избори и остана втора политическа сила. И единственият му капитал е политическата чистоплътност, поради факта, че е управлявал прекалено малко. Имаме ДПС в изолация, с който никой не иска да си говори. Имаме политическа партия "Възраждане“, която е апендикс на политическата система, не защото аз искам така или не, а защото тя настоява, че с никой няма да си говори и няма да подкрепя никой, и никакви смислени приоритети за развитието на страната. И имате "Има такъв народ“, които казват, че ще се държат отговорно, и в същото време не правят нищо. Т.е. в тази ситуация трябва да приветстваме възможността на първите две политически сили да си говорят смислено и евентуално да произведат някакъв успешен за управлението на страната краткосрочен политически дневен ред, защото няма възможност за дългосрочен. И като гледам, те това правят, със съответните грешки, разбира се. 

Да, знаем, че Борисов беше помолил да му представят проектокабинет, сега, днес, те му представиха. Според представеното партийните лидери Кирил Петков, Христо Иванов, Атанас Атанасов и Владислав Панев остават извън правителствения състав. Асен Василев обаче е предложението за финансов министър. Коментарът обаче на Бойко Борисов беше "Този кабинет няма да мине, сбъркали са времето. Народът за втори избори каза, че не могат да управляват сами тези хора“. И въобще, редовен кабинет би ли се получил? 

Бойко Борисов има друга алтернатива – да доминира Владислав Горанов за финансов министър в следващото си правителство. Има и такава възможност. Или пък, за да не бъда циничен, защото това беше цинично предложение, да номинира някой от предишните финансови министри. Трябва да излезе с кабинет. В крайна сметка г-н Борисов твърде дълго е свикнал да бъде хвален и ние вече, поради това, че е толкова много хвален от всякакви хора, ние не знаем всъщност кои са му добрите страни и кои са му слабите като политически профил. От една страна е добре, че ГЕРБ казва "Дайте да видим можем ли да направим нещо втория мандат“. Нали си представяте защо ГЕРБ прави това нещо? За ГЕРБ "Продължаваме промяната“ и "Демократична България“ са мост, през който да минат през едно политическо тресавище, в което иначе ще се удавят. Защото на гърба им стоят 10 години управление с всичките позитиви и негативи. И сега, ако ГЕРБ направят политическо партньорство с ДПС, официално такова, и с БСП… 

Това може би единият ход, да, политическо правителство. 

Това обаче е тежък репутационен срив. Как обясняваш, че това ДПС, против което си говорил яростно първите пет-шест години от управлението си и след това хич обаче, как обясняваш, че влизаш с ДПС – партия в изолация, в политически разговори? Така че тази коалиция – то това не е и коалиция, това партньорство е много полезно за ГЕРБ с "Продължаваме промяната“ и "Демократична България“, защото дава възможност политическите вини, където ги има, да бъдат заметени под килима, а в същото време успехите, каквито всяко управление има, да бъдат изтъквани. И сега, ако говорим абсолютно лишено от емоции, само на нивото на това как се развива един политически образ, за ГЕРБ е много важно да участва в печелившо политическо развитие на страната, защото ГЕРБ хванаха вълната на печелившото политическо развитие на България. Ще припомня, че България влезе в НАТО 2004 г., влезе в Европейския съюз 2007 г. и тройната коалиция стана отвратителна заради корупционни практики, заради търговия с влияние, заради точене на бюджета и да не изброявам за какво. И Бойко Борисов тогава като личност и ГЕРБ като партия хванаха положителна политическа вълна в развитието на страната. Обаче за последните 10-12 години тяхно управление, въпреки че страната не е влизала в очевиден низходящ тренд на развитие, т.е. няма огромни провали, всъщност не се е случило нищо. Има заблатяване във всяка сфера на обществена дейност, абсолютно във всяка. Няма голямо политическо постижение.

И сега представете си: за България има две наистина големи политически постижения – да влезе в еврозоната, най-стабилната валута в света, възможно най-възможно голямата зона на икономическа стабилност в световен мащаб и евентуално да влезе в Шенген, друга такава зона на гражданска сигурност. И сега, ако България успее да постигне това, ще извоюва сигурност не за политиците, за гражданите, за обикновеният човек. Ако тези хора, които и да са те в този парламент, които и да са партии, успеят да постигнат съгласие за това, ще могат да си сложат името в Wikipedia и във всички български енциклопедии и да казват с гордост "Докато аз бях политик, през тези и тези години направихме еди-какви са важни неща за България“. И децата им ще се гордеят с това, и внуците. 

И еди-какви си компромиси може би, защото тук става въпрос наистина за много компромиси. 

Така, така. Това е залогът за ГЕРБ, това е залогът за Бойко Борисов, това е залогът за лицата на ГЕРБ в момента. Не е дали ще изкарат още няколко години в корупционна политическа среда, не е това. Защото времето не прощава и времето не прощава на никого. И затова колкото по-малко глупости говорим, колкото по-малко глупости правим, особено в публичната сфера, толкова по-добре ще се чувстваме, семействата ни, хората след нас ще имат комфорт. Защото историята не спира с нас. Ако си спомняте, всички политически партии, особено ГЕРБ при създаването си, Цветан Цветановия ГЕРБ, се държаха все едно няма хан Аспарух, няма хан Тервел, няма Стамболов, всичко започваше от ГЕРБ. Историята беше на преди и след ГЕРБ, не преди и след новата ера, не преди и след създаването на българска държава – те така се държаха. Сега, разбира се, всички нови партии се държат така надменно, особено като са големи, и след това, като започнат да губят влияние, това става проверка на реалността, случва се проверка на реалността и хората започват да си дават сметка пред какво са изправени – които са по-интелигентни, по-бързо, които не са толкова интелигентни, по-бавно. Но това е предизвикателството пред ГЕРБ.

А предизвикателство пред "Продължаваме промяната“ е различно. Те трябва да разберат, че не могат да поставят прекалено много условия, защото два пъти губят избори. И сега не може да се казват неща от рода на "по-добър финансов министър от Асен Василев няма“. Това е фактически невярно. Тук не става въпрос, че г-н Асен Василев е слаб финансист, не говоря за това. Говоря, че не може да го представяш като супермен, особено когато в периода за 6 и 9 месеца, вече не помня колко беше правителството на "Продължаваме промяната“, имаше грешки в управлението на бюджета, които доведоха до по-висока инфлация. Просто такива изказвания не могат да бъдат правени. Не може също да казваш "Имената на министрите няма да се променят“, кандидат-министрите, защото просто политиката в тази ситуация е игра на компромиси. Когато имаш дефицит, правиш компромис, а всички имат дефицит.



Още по темата: общо новини по темата: 891
21.06.2023 »
10.06.2023 »
10.06.2023 »
08.06.2023 »
07.06.2023 »
07.06.2023 »
предишна страница [ 1/149 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Здравейте! На 03,08,2019г. в темата ви "Ботев повеждаше два пъти срещу Етър, но не успя да стигне до победа", някакъв е влязъл в моя профил и е писал с моя ник baionzi. Дали може да го блокирате? Благодаря!
на 05.05.2023 г.
0
 
 
тоя може само в затвора да влезе при бай ставри ключара
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: