Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Димитър Данчев: В интерес на българите е да достигнем по-скоро Маастрихските критерии за влизане в Еврозоната
Автор: Екип Burgas24.bg 11:16 / 10.11.2022Коментари (0)443
©
Страната ни има място в Еврозоната, но, за съжаление, доходите на българските граждани все още са далеч от средните в държавите от клуба на богатите. Затова служебното правителство работи активно, за да покрием в кратки срокове критериите за членство. Това каза заместник-министърът на икономиката и индустрията в служебното правителство пред социалисти във "Връбница". Той беше гост на първата по рода си тематична дискусия, организирана от председателя на Районния съвет Станислав Младенов. Темата, която обсъждаха социалистите със заместник-министъра, беше "Инфлацията и мерките за преодоляване на последствията от нея".

"Както членството на България в ЕС и НАТО, така и в Еврозоната, в голяма степен е политически въпрос, коментира Димитър Данчев. - Всяко членство в подобни международни организации има своите отговорности и ангажименти. Те от своя страна са свързани с някои негативи, в това число и такива, които имат икономическо изражение".

Заместник-министърът на икономиката отбеляза, че по въпроса "за" или "против" еврото БСП има официално решение на Конгрес. "Партията подкрепи еврото и това решение не е отменяно, припомни той. - Смятам, че то е коректно, защото перспективата пред България още с влизането в ЕС е рано или късно и нашата страна да стане член на еврозоната. Такъв е поетият ангажимент. Затова от онзи момент, въпросът "Дали?" изобщо не стои. Правилният въпрос е "Кога?". Тук вече има различни мнения. Моят личен отговор е - когато сме готови. А ще бъдем готови тогава, когато отговорим на всички формални критерии за това. Един от тези критерии е инфлацията, а на него в момента не отговаряме. Друг важен критерий е процентът на дълга спрямо брутния вътрешен продукт. Не по-маловажна е и конвергенцията или доближаването на реалните доходи на българските граждани до средните в еврозоната".

Димитър Данчев отбеляза също, че не случайно БСП настояваше преди време БНБ да даде обективен анализ, който да покаже тази конвергенция и дали страната ни отговаря на формалните критерии и подготовка за членство в еврозоната. "За съжаление, такъв анализ не беше представен, каза заместник-министърът. - Той беше заменен с план за приемане на еврото, който предвижда това да се случи до 2024 година. Много ще се радвам, ако наистина България отговаря на всички критерии и гражданите имат изискваните високи доходи до 2024 година.

Членът на Изпълнителното бюро на БСП - София и председател на районния съвет на социалистите във "Връбница" Станислав Младенов каза, че подобен вид дискусии ще станат традиционни. "Направихме допитване сред нашите членове и се оказа, че темата за икономическата политика е най-интересна за тях. Затова започнахме с нея и с гостуването на заместник-министър Данчев, обясни Младенов. - Следващата по интерес тема е свързана с международната политика и отношенията на България с Русия. Затова ни предстои и такава дискусия. Истината е, че докато страната ни няма национална доктрина, каквото и да говорим и да планираме за бъдещето, няма да постигнем успех. Всичко ще изглежда като хаотични стъпки в неизвестна посока. А това няма как да доведе до добър резултат нито за гражданите, нито за държавата".








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
49-ото Народно събрание
България и Войната в Украйна
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бюджет 2024
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: