Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Димитър Гърдев: България е в изключително трудно положение
Автор: Йоланда Пелова 11:33 / 23.02.2023Коментари (0)719
© Facebook
Димитър Гърдев, дипломат и бивш председател на Комисията по външни политика, в интервю за сутрешния блок "Добро утро, България" на Радио "Фокус"

Президентът Румен Радев отправи критики към политиците за отношението им към армията. Той заяви, че е недопустимо немалка част от политическите ни партии да гледат на въоръжените ни сили не като гарант за териториалната цялост и сигурността на страната, а като донор за военна помощ за армията на Украйна. По думите му в тази усложнена среда на сигурност редица рискове прераснаха в глобални заплахи. Какво още каза президентът? Думите му ще са повод за разговор в сутрешния ни блок с г-н Димитър Гърдев – дипломат и бивш председател на Комисията по външна политика. Добро утро.  


Здравейте. Благодаря за поканата.  

Благодарим ви и на вас, че сте наш гост в сутрешния ни блок. Г-н Гърдев, как ви се стори изказването вчера на държавния глава?  

Според мен има някои моменти, които наистина са абсолютно верни, и това е, че в тези последни 10 години Българската армия беше оставена без необходимите планове за превъоръжаване. Ние в момента се намираме на едно пределно ниско ниво за изпълнение на основните функции на въоръжените сили, а това е защита на териториалната цялост на България.  

Да, той вчера каза: недостиг на ресурси, закъсняла модернизация, недостиг на хора. По този начин президентът описа и определи състоянието на въоръжените ни сили. Но не смятате ли, че той беше твърде краен към всички партии с другото му обръщение?  

Аз мисля между другото, че този въпрос влезе в предизборната надпревара като някаква част от диспута, но в общи линии между другото, като се върнем назад, виждаме, че много от плановете, които бяха заложени за изпълнение в българския бюджет, не бяха изпълнени. И знаете ли, когато говорим за сигурност, естествено, че една такава сентенция, в която ставаше дума за това, че сигурността е като кислорода във въздуха.  

Така е.  

В момента, в който вие имате, не обръщате внимание, малко да намалее и вие се задъхвате. Въоръжените сили на всяка една държава не могат да бъдат обновявани веднага и внезапно, това е дълъг процес. И заради това България между другото наистина изпусна програмите, които бяха заложени от НАТО, за да достигнем едно ново въоръжение, което да замести старото и съветско такова.  

Изпусна казахте, просто така ги изпусна ли, г-н Гърдев, или умишлено ги изпусна България?  

Знаете ли, аз бях свидетел и като ръководител на Комисията по външна политика на много програми, които по някакъв начин бяха предлагани на България, но не бяха изпълнени. Ние имаме някакви планове, които са поне от 10 години за модернизация на въоръжените сили, и в момента сме на такова ниво, което е с минимални средства, които не могат да осигурят най-елементарно ниво на сигурност на държавата. И това е огромен такъв пропуск, който е от няколко правителства и поне от 10 години насам.  

Добре, но не смятате ли, че е твърде крайно изказването за това, че политическите партии гледат като донор за военната помощ за армията на Украйна?  

Ние имаме решение на парламента. Това решение на парламента се състои от 9 точки, които са, програмата, която е дадена като обратна информация от Министерство на отбраната, в 6 точка там се говори за това, че ние ще предоставим необходимото, исканото от украинска страна във възможностите на българската държава. Така че този процес не е спрял, той е задължителен за всяко едно правителство, дори и служебно. Така че аз не виждам някаква колизия.  

И още от изказването на Румен Радев, казахме, че поводът на разговора ни е точно това – той заяви, че "някои държави получиха 15 танка, а какво са 15 танка на фона на цялостна необходимост от цялостно превъоръжаване? Ние заменяме едни стари оръжейни платформи с други стари оръжейни платформи. А всички хора, които настояват, че част от концепцията "сливи за смет“, ще се решат проблемите с превъоръжаването, трябва да могат да се изправят пред обществото и да отговорят кога и какви точно платформи бихме получили като замяна, кога ще обучим личния състав и как можем да ги поддържаме“. Как коментирате тези думи?  

Искате ли конкретика?  

Да. 

Чувах от много политици, че сме изпуснали един пакет от 200 милиона за превъоръжаване, които трябва да заместят едни противозенитни ракети, които са С-200 или С-300 нови, които са в момента основната защита на нашето небе. С-300 като система представлява еквивалент на натовската, американската система "Patriot“, и то в последния вариант А3. Тази система беше предоставена на Полша, и тя струваше 4.2 милиарда долара. Тези 200 милиона, за които се говори, няма да стигнат за един самолет и половина. Това са фактите. И в момента, в който ние имаме абсолютна необходимост от защита на въздушното пространство, имаме самолети, които трябва да свалим от въоръжение, единствената защита това са тези противозенитни комплекси. Те са много скъпи. Обучението на личния състав е в порядъка на 2 години. Аз между другото имам един такъв въпрос към предишните политици, защото гледам държавите, които са около нас, примерно Гърция: Гърция получи 72 бойни хеликоптера даром, подарени от САЩ, плати си само транспорта – 4.5 милиона. В последствие между другото направиха една сделка с Франция и получиха 18 самолета "Rafale“, свалени от бойно дежурство от френските въоръжени сили, прехвърлени там директно, н чакат 4 години или 6. Така, къде сме ние? Когато говорим за каскаден план на превъоръжаване, какво направиха тея политици досега? Какво изпълниха дори от това, което беше заложено от изискването на НАТО за 2% от БВП за въоръжените сили? Нищо. Критиките са абсолютно основателни. Тази идея, в която ние трябва да се разоръжим, за да въоръжим нещо друго, това е абсурд.  

Защо да е абсурд?  

Защото оставаме без никаква защита, а това в края на краищата е заложено в Конституцията, как да не е абсурд?  

Г-н Гърдев, а какво е вашето мнение за т.нар. "международна бойна група“? Вчера президентът поздрави ръководството на щаба на отбраната и Министерство на отбраната…  

Изключително положително.  

Смятате ли, че сме наваксали наистина изоставането в сферата на отбраната с нея?  

Вижте, това е друго. Тук говорим за партньорски сили, които усилват нашите бойни възможности. Аз искам между другото малко по-назад, не толкова много, една година, когато ние в парламента гласувахме едно решение, това че България може да предостави една такава възможност за съвместни патрули за "Air Policing“ с Нидерландия, с Испания, с такива самолети. Абсолютно съм поддръжник на една такава програма. Но това не решава нашите въпроси за превъоръжаването на българските въоръжени сили. Това ни дава глътка въздух, ако мога така да се изразя, но това не са наши бойни машини, това не са наши екипажи. Това е нещо, което по някакъв начин ни дава един период, в който ние трябва да се превъоръжим. Но основният въпрос остава точно такъв: защо трябва в един момент ние да оставаме и да изоставаме от изискването на НАТО?  

А какво според вас би решило този проблем? Казвате тези съвместни патрули са глътка въздух, но не е нашето. Какво ни трябва на нас?  

Това е бързото приемане на финансовия план за превъоръжаване на Българската армия, и то между другото не само във Военновъздушните сили, основната ни бойна единица това са Сухопътните войски. Там между другото също страхотно изоставаме. Така че този въпрос в края на краищата ни поставя отново на опашката на нашите съюзници. И заради това съм абсолютно убеден, че България трябва да отдели тези необходими средства, за да можем да бъдем адекватни на тези предизвикателства, които в края на краищата ние виждаме. Вижте, България е в изключително трудно положение. Ние имаме един конфликт, който е в Украйна, и който граничи с нас през Черно море, имаме един затихнал, но все пак постоянно избухващ конфликт между Косово и Сърбия в Западните Балкани, имаме бежански натиск от страна на Турция, който е на вълни, периодично, и в края на краищата ние наистина трябва да се замислим какво правим, защото това постоянно отлагане на превъоръжаването води до един недостиг, който според мен е ключов и за самия Южен фланг на НАТО в този наш район.  

Така е. България се намира в изключително трудна ситуация в момента. Г-н Гърдев, благодаря ви за този разговор.  

И аз благодаря.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: