Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Димитър Манолов: Част от населението трябва да реши от какво да се лиши, за да си плати парното
Автор: Екип Burgas24.bg 21:09 / 14.12.2021Коментари (0)979
© БГНЕС
След поскъпването половината население ще трябва да измисли от какво да се лиши, за да си плати парното – най-често от храна, дрехи. Това каза в студиото на bTV президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.

Големият проблем е този брой хора да намалее и спасението не е в това държавата да подпомага хората, за да си плащат, а те да могат да изкарат парите си, за да си плащат, допълни той.

"Все още не знаем кои хора са енергийно бедни, нямаме методика, по която да определим това. Трябва да се направи тази дефиниция и как ще ги подпомагаме. Универсалният подход е какъв процент от вашия доход отива, за да си плащате енергията, най-общо казано", обясни Димитър Манолов.

Той допълни, че трябва да се обърне внимание на хората, които не могат да си плащат водата.

"КЕВР от години провежда вандалска политика по отношение на водоснабдителните предприятия. В тяхната цена имат призната цена на електроенергията 10 пъти по-ниска от тази, която сега плащат", заяви той. 

"Може да се намали това, от което най-много страда България - скъпата цена на тока за бизнеса, ние сме давали много пъти примери с Франция и Германия – индустрията се финансира по други механизми, не плащат такива скъпи цени. И при тях има "Ден напред" и при тях цената е скъпа, но индустрията живее спокойно в тези страни", заяви енергийният експерт Иван Хиновски.

"Нашата прогноза е и това се повтаря многократно – има един период на високи води, май, юни, юли, когато масово се топят снеговете, пълнят се язовири навсякъде в Европа и започва едно предлагане на сравнително евтин ток, при нас също става така, че се предлага сравнително много по-скъпа енергия, защото тя не ползва горива. Това в България продължава април, май, юни и след което идва период на успокояване на тези високи води", каза още Хиновски.

"Докато не се премине във фазата на пост COVID кризата, защото в момента този бум на цени на електроенергия и на природен газ се дължи на огромно търсене на електроенергия и забавен период на инвестиции. В Европа не се инвестира в нови генериращи мощности и това се отразява", допълни той.

По думите на енергийния експерт до края на 2022 г. трябва да очакваме релативно високи цени и трябва да се готвим за това с компенсаторни механизми.

"Чувам някакви творчески призиви – дайте да натиснем КЕВР… КЕВР работи по европейски регулаторни методики, схемите са му прозрачни и не бива да оставяме впечатление в Европа, че нарушаваме основни принципи на независимост на регулатора", отбеляза Хиновски.

Днешната ситуация е продукт на 10-годишното бездействие и липса на реформи, допълни експертът.

"От 2013 г. алармираме обществото, че ще дойде период, когато ще си плащаме сметките, защото тогава отлагахме плащанията. Декапитализирахме дружества, режехме разходи за ремонти, инвестиции и днес сме на този хал, защото рано или късно тази сметка се плаща.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
Прокуратура и МВР влязоха в офисите на Васил Божков
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
Тежка катастрофа в столицата: Момче и момиче са загинали!
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: